Masové protesty proti salafistom v nemeckom Kolíne n. Rýnom

28.10.2014 12:06

V nedeľu sa konali v Kolíne, na najfrekventovanejšom mieste mesta - medzi kolínskym Dómom a hlavnou stanicou - obrovské demonštrácie proti salafistom. Zúčastnili sa ich tisícky ľudí a prišlo aj k početným zraneniam demonštrantov i policajtov, ktorých bolo nasadených okolo 1 300. Zo vzduchu dozerali na demonštrantov celé hodiny policajné vrtulníky. Kto pricestoval v tom čase do Kolína a vystúpil, tak musel byť z chaosu a takpovediac z vojnových pomerov pred stanicou úplne zhrozený a vystrašený.

Protestné hnutie proti salafistom v Nemecku organizuje už niekoľko mesiacov silne sa rozrastajúce hnutie HoGeSA. Nemeckí politici dlhé roky podceňovali vplyv extrémistického krídla islamistov na situáciu v Nemecku, a to, čo sa v ostatných týždňoch deje v niektorých nemeckých mestách, je len dôsledok ich politiky. Samozrejme, že treba zdôrazniť, že veľká väčšina vyznávačov islamu v Nemecku je mierumilovná a odsudzuje agresívne počínanie salafistov.

Veľká časť nemeckej tlače sa ale snaží kolínskej demonštrácii dať etiketu akcie, ktorú zorganizovali len extrémni pravičiari, rasisti a neonacistické skupiny. Je pochopiteľné, že tí využívajú napätú situáciu v Nemecku - kde v ostanom čase vo veľkom prúdia početné tisícky utečencov z arabských krajín, aby sa uchádzali o azyl, čo vyvoláva obavy a odpor istej nemalej časti Nemcov - a iniciujú aj rasisticky motivované aktivity.

 

Môj komentár:

 

Ale tlač v tomto prípade zamlčiava, že v Kolíne okrem spomínaných skupín demonštrovali proti salafistom aj početní neutrálni občania, ktorí majú obavy pred rastúcim vplyvom salafistov na život v Nemecku. Salafisti sa usilujú o islamistický štát, kde je zákonom len Korán a šária. Ich aktivisti chodia po uliciach miest a o.i. nahovárajú ľuďom, že ak neprestúpia na islam, tak ich po smrti očakáva peklo. Predovšetkým niektorí mladí ľudia im sadnú na lep.

Ešte raz: Tolerantný islam je v rámci demokracie plne akceptovateľný. Násilny salafizmus ale nepatrí do EÚ. To isté ale platí pre všetky netolerantné relígie. Žiadna relígia nemá právo sa vyhlasovať za jedinú oprávnenú.