Mala Zem vždy jeden Mesiac? Nie, nemala

05.05.2017 22:52

Skupina izraelských astrofyzikov je presvedčená, že pred niekoľkými miliardami rokov obiehalo Zem niekoľko Mesiacov. Dosiaľ platila teória, že naša Zem mala vždy len jeden Mesiac. Podľa nej prišlo pred štyrmi miliardami rokov ku katastrofickej kolízii medzi Zemou a veľkým kozmickým objektom.

Pri zrážke s týmto objektom bolo zo Zeme odštiepené veľké množstvo hmoty, ktorá však ostala v jej gravitačnom poli a postupom času sa množstvo jednotlivých veľkých a malých úlomkov v dôsledku vzájomných gravitačných síl medzi nimi spojilo, a tak vzikol náš Mesiac. Astrofyzici pod vedením Ralucu Rufu z Weizmannovho vedeckého inštitútu v izraelskom Rehovote však teraz zložitými computerovými simuláciami zistili, že to s Mesiacom a Zemou tak byť nemohlo.

Ich simulácie jednoznačne preukázali, že najprv prebehol väčší počet kolízií Zeme s objektami z kozmu. Z hmoty, ktorá bola pritom zo Zeme odštiepená, časom vznikli viaceré malé Mesiace a tie sa oveľa neskôr postupne spájali, až napokon vznikol Mesiac, ktorý aj dnes vidíme na oblohe.

Viaceré Mesiace na našej oblohe - to musel byť fascinujúci pohľad. Žiaľ, v tom čase nebol na Zemi nikto, kto by ho bol mohol užívať.