Mal by konflikt v Ukrajine pomôcť riešiť bývalý kancelár Gerhard Schröder?

19.02.2014 16:10

Tento návrh prišiel od šéfa nemeckej lavice Gregora Gysiho, ktorý vidí v osobe Gerharda Schrödera najvhodnejšiu osobu na funkciu sprostredkovateľa v krvavom politickom konflikte v Ukrajine. Schröder to odmietol a prehlásil, že sprostredkovanie v tomto konflikte nemôže byť realizované len jedným človekom. Okrem toho vyjadril svoj nesúhlas s postojom EÚ, ktorá sa postavila len na jednu stranu a nevidí vec objektívne. Navrhol ako sprostredkovateľa Organizáciu spojených národov.

Moj komentár:  Hoci Gregora Gysiho pokladám  za najinteligentnejšieho nemeckého politika (spolu so Sahrou Wagenknechtovou, vicešéfkou strany lavice a ju naviac ešte aj za najatraktívnejšiu nemeckú političku), vnímam jeho návrh ako úplne absurdný. Okrem iného aj preto, že svojho času práve Gerharda Schrödera, keď bol spolkovým kancelárom za jeho jednostranný postoj v otázke Juhoslávie, ktorý spôsobil jej rozpad, ostro kritizoval.

Veď to bol práve Schröder, ktorý má spolu s Genscherom a Fischerom, ktorí boli v jeho vláde, obrovskú zásluhu na rozbiti Juhoslávie a na eskalácii kosovského problému, keď sa jednoznačne postavil proti Srbom a je spoluzodpovedný za bombardovanie krajiny a za nezodpovedné masakrovanie jej obyvateľstva.