Mainstream už narieka: Chceli sme Putina izolovať, ale sa to vôbec nepodarilo

17.06.2022 23:34

Nemecký mainstream sa žaluje: „Vojna Ruska v Ukrajine je brutálna a Moskva porušila fundamentálne princípy medzinárodného práva a multilateralizmu. Stratégia Západu bola preto zameraná na dosiahnutie internacionálnej izolácie prezidenta Putina. To malo byť v dôsledku hrôzy, ktorú Rusko spôsobilo na Ukrajine absolútnou samozrejmosťou.“

Naivita, povýšeneckosť a preceňovanie sa Západu nepoznajú hraníc. Platí to tak pre politikov, ako aj pre ich systémové médiá.

Teraz však prichádza pre nich trpké prebudenie. Začínajú, aj keď neskoro, chápať, že Rusko nemožno nikdy izolovať – je príliš veľké, je príliš mocné a je príliš nezásvislé od Západu.

Západ zo svojich snov, v ktorých sníval o zničení Putina, pomaly ale iste už precitol. Putin neostal sám, niečo také Západ nikdy nemôže zrealizovať. Aj na Západe je mnoho krajín a politikov, ktorí majú pre Putina veľké sympatie.

Kto vôbec ešte je na strane USA a EÚ, ktorí chceli Rusko rýchlo a dôkladne izolovať od zvyšku sveta?

Kto si myslí, že je to určite aspoň niekoľko desiatok štátov, tak sa veľmi mýli. Je ich až smiešne málo a v porovnaní s Ruskom sú dosť bezvýznamné: Japonsko, Južná Korea, Kanada, Austrália, Nový Zéland – to je všetko.

Ale na strane Ruska stojí niekoľko desiatok krajín, ako Srbsko, Bielorusko, Maďarsko, Kuba, Afganistan, Nikaragua, Bolívia, Egypt, Severná Korea, Venezuela, Vietnam, mnoho afrických a arabských krajín a napokon aj veľmi dôležité krajiny Brazília, India, Čína, JAR. Tieto štyri krajiny spolu s Ruskom stoja za viac ako tretinou celosvetovej produkcie.

Medzičasom už veľká väčšina Európanov pocítila takpovediac na vlastnej koži, že protiruské sankcie uškodili oveľa viac im samotným ako Rusku a dávajú svoju nespokojnosť so situáciou v Európe čoraz viac najavo aj politikom.

Pokiaľ títo politici, devótni „vazali“ USA nepochopia, že ukrajinský konflikt možno najrýchlejšie ukončiť len diplomaciou a nie ďalšími dodávkami zbraní, tak Rusko bude čoraz viac izolovať Európu od seba a bude sa orientovať navždy na opačnú stranu!