Mainstream o tom mlčí: Ultraortodoxní Židia sú za mier a za Palestínu a sú aj proti Netanjahuovmu štátu Izrael

05.11.2023 22:05

Politická situácia na Blízkom východe je podstatne komplikovanejšia, ako ju vykresľujú mainstreamové médiá. A tie isté informácie týkajúce sa Izraela a jeho politiky zamlčiavajú. Okrem iného aj to, že Židia ako spoločenstvo v Izraeli a vo svete majú úplne protichodné názory na spolužitie v Palestíne, na sionizmus a na štát Izrael.

 

Z obdobia teroru korona-pandémie si mnohí dobre pamätajú, že ultraortodoxní Židia sa v žiadnom prípade nedali zaočkovať. V rakúskych médiách pred nejakým časom bol publikovaný článok o knižnom projekte izraelsko-amerického spisovateľa Tuvia Tenenboma, ktorý sa vybral do pre mnohých skrytého sveta ultraortodoxných Židov.

Tenenbom v Izraeli zažil ďalšiu Corona vlnu a jeden zo svojich zážitkov opisuje takto:

 

„Vtedy izraelská vláda vyhlásila, že viac ako desať ľudí sa nesmie zdržiavať v uzavretých miestnostiach vrátane synagóg. Každý si musel držať odstup a nosiť masku. Keď som však prišiel do nejakej synagógy ultraortodoxných Židov, tak tak tam stovky ľudí stáli vedľa seba a spievali a tancovali. Nikto nemal masku."

 

Zaujímavé je, že Amishovia v USA prejavili presne to isté správanie a boli a sú rovnako neovplyvnení takzvaným Covidom. Tí, ktorí dodržiavajú pôvodné pravidlá svojho náboženstva, sú teda na tom zjavne lepšie, ako tí, ktorí devótne plnia príkazy iracionálnych a hlúpych autorít, akými sú mnohí politici.

 

Skupina ultraortodoxných Židov sa zasadzuje za Palestínu v Jeruzaleme, kde ako susedia žijú Židia, moslimovia a kresťania. Asi 10% Židov v Jeruzaleme sú ultraortodoxní (Haredi), ktorí nepodporujú sionizmus a podporujú existenciu palestínskeho štátu.

 

V USA prebiehali a prebiehajú protesty židovských organizácií proti represívnej politike USA a Izraela voči Palestínčanom. V New Yorku sa konala v týchto dňoch veľká demonštrácia, kde rabín na zhromaždení v Minnesote vyzýval na zmenu Bidenovej politiky.

 

Tým rabínom je žena, Jessica Rosenberg, aktivistka organizácie „Židovský hlas za mier“ – tá istá organizácia, zorganizovala na vlakovej stanici v New Yorku mohutné pro-mierové podujatie (ortodoxní Židia majú aj rabínky)

Americký prezident to potom komentoval cynickými slovami, že len na oslobodenie [izraelských] rukojemníkov je potrebná humanitárna prestávka.