Mainstream o tom mlčí: Bojaschopní Ukrajinci utekajú masove cez hranice preč z Ukrajiny

24.09.2022 23:23

Nemecké médiá sú plné toho, ako ruskí muži utekajú z Ruska pred tým, aby nemuseli narukovať do armády a ísť bojovať na Ukrajinu. Naproti tomu o Ukrajincoch píšu, že mnohí sa nemôžu dočkať okamihu, kedy už konečne budú na frontovej línii. Nikde ani slovo o tom, že by nejakí ukrajinskí muži nechceli bojovať proti Rusom a dokonca utekali z Ukrajiny.

Realita je ale celkom iná.

Po deviatich mesiacoch vojny uteká z Ukrajiny čoraz viac bojaschopných mužov, a to priamo cez hranice do Ruska, Rumunska a Poľska.  Mnohí z nich pritom riskujú život. O.i. sa to možno dozvedieť aj na webovej stránke ukrajinskej hraničnej polície na hranici s Rumunskom, kde sa pravidelne zaznamenáva, koľko bojaschopných Ukrajincov bolo zatknutých, keď chceli újsť z Ukrajiny.

V rumunských Karpatoch tvorí časť hranice medzi Ukrajinou a Rumunskom rieka Tisa. Od vpádu ruskej armády na Ukrajinu v nej platí stanné právo. Muži vo veku 18 až 60 rokov nesmú Ukrajinu opustiť. Zatknutým hrozí dlhoročné väzenie, v „lepšom“ prípade sú okamžite zaradení do bojových línií na fronte.

Úteková trasa cez Karpaty je medzi Ukrajincami, ktorí nechcú bojovať obľúbená. V hustých lesoch sa dá ľahšie uniknúť hraničnej polícii. Potom ich ale čaká prekonanie Tisy, ktorá je v miestach možného prechodu do Rumunska široká a nepríjemne hlboká a nejeden utečenec sa v nej utopí, ako vedia o tom obvytelia blízkej rumunskej dediny.

30 ročný Igor, ktorý radšej ušiel, ako by mal bojovať proti Rusom, zvolil iný spôsob úteku. Podplatil jedneho príslušníka pohraničnej polície 4000 dolármi a ten mu umožnil prejsť do Rumunska oficiálnym hraničným prechodom. Teraz žije s dvoma deťmi a ženou v jednom rumunskom meste blízko hraníc. Chce ísť ale ďalej do západnej Európy. Do Ukrajiny sa už nikdy nemieni vrátiť.

Igor informuje aj o tom, že obrovské množstvo ukrajinských mužov je zúfalých v súčasnej situácii a utekajú ako on, aby unikli biede a vojne. Utekajú každý deň, lebo nemajú ani peniaze a mnohí nemajú ani čo jesť. 

Ak vojenské hliadky vidia na uliciach mužov vhodných pre armádu, tak ich pochytajú a sú poslaní na vojnu, všade tam, kde sa bojuje. Ako Igor vie, tak berú každého, či vie zaobchádzať so zbraňou alebo nie, či má za sebou odslúženú vojenskú službu alebo nie. To je im jedno. Kto ešte nedržal zbraň v ruku, tak dostane 10 dňový výcvik a je odvelený na vojnu.

Medzi utečencami je aj mnoho dezertérov z ukrajinskej armády. Tí pritom riskujú naozaj veľa, ak sa im útek do Rumunska nepodarí a hraničná polícia ich chytí, tak sa môžu lúčiť so životom.

Jeden obyvateľ z pohraničnej rumunskej obce Valea Viseulu vie o tom, že na ukrajinskej strane NATO v uplynulých mesiacoch zvýšilo pohraničný plot na tri metre a bol poistený aj ostnatým drôtom. Mnohí muži pri preliezaní tohto plotu sa krvavo zranili na rukách i nohách.

Dr. Christian Brad, šéflekár nemocnice v pohraničnom meste Sighetu Marmatiei potvrdil, že poranení muži z Ukrajiny, ktorým sa podarilo újsť, sú ošetrovaní v jeho nemocnici.

To boli stručné informácie len z jednej útekovej trasy z Ukrajiny. Niet pochybností,  že ich je mnoho a každý deň ich používajú stovky mužov, ktorí nechcú bojovať za Zelenského.