Mainstream mlčí: USA a NATO pripravujú ďalší krízový konflikt s Ruskom v Európe

01.02.2022 23:09

Západ robí naozaj všetko pre to, aby dostal Rusko na kolená. Po Ukrajine prichádza na radu teraz ďalšia krajina, v ktorej sa USA a NATO chcú natrvalo udomácniť. Je menšia ako SR a leží medzi Rumunskom a Ukrajinou a je to Moldavsko, niekdajšia súčasť Sovietskeho Zväzu.

Po jeho rozpade tam vypukla občianska vojna a odvtedy je krajina rozdelená na medzinárodne uznané prozápadné Moldavsko a „odbojnú“, medzinárodne neuznanú proruskú republiku Transnistriu (Zadnestersko).

V krajine žije viacero etník – dominuje ale moldavské etnikum, pričom reči minorít sú diskriminované. Rusi sú v Moldavsku najväčšou minoritou a hoci ich reč je veľmi rozšírená, najmä v mestách, je diskriminovaná.

Práve tieto etnické problémy viedli k vypuknutiu občianskej vojny. Tá bola napokon ukončená dohodou, podpísanou Moldavskom a Ruskom a odvtedy už takmer 20 rokov sú v Moldavsku v rámci dohody ruské mierové sily.

V moldavskej ústave je zakotvený dôležitý článok, ktorý hovorí o neutralite krajiny.

Koncom roku 2020 vyhrala prezidentské voľby veľmi tesným výsledkom politička Maia Sandu, orietovaná proamericky – v USA sa nejaký čas zdržiavala a dostala tam „špeciálne vzdelanie“, okrem toho spolupracuje so Sorosom. V roku 2021 sa jej podarila pre ňu a pre jej záujmy prospešná výmena vlády a odvtedy robí „úspešne“ politiku v úzkej spolupráci s USA.

V lete 2021 ohlásila „očistenie“ justície pod zámienkou korupcie v jej radoch, čo bolo na Západe prijaté veľmi pozitívne (na rozdiel v prípade Poľska, keď mu Brusel hrozí sankciami). V skutočnosti však v Moldavsku išlo o politické čistky, lebo Sandu chcela odstrániť protivníkov svojej devótnej proamerickej politiky, ktorí chceli za každú cenu zachovanie neutrality Moldavska a preto dobré vzťahy aj s Moskvou.

Sandu teraz chce reformy a už vyhlásila, že k tomu je potrebná „podpora“ USA  (oznámila to TASS:  29 июл 2021, 21:02  Санду заявила, что новые власти Молдавии нуждаются в поддержке США), takže každému musí byť zrejmé, čo sleduje svojou politikou.

USA už skôr označila ako dôležitého „strategického“ partnera. Nasledovala požiadavka prezidentky, že ruské vojenské jednotky majú opustiť Moldavsko. Hoci sú tam na základe podpísanej dohody, tak Sandu tvrdí lživo nehanebne, že sú tam ilegálne. Súčasne sa zvyšuje diskriminácia Transnistrie a politický tlak na ňu. Pritom prezidentka riskuje novú občiansku vojnu – alebo ju zámerne chce?

Môže totiž v  takom prípade  tvrdiť, že ju vyvolala Moskva, aby sa zmocnila Moldavska a potom už pomôže len zásah NATO, aby bolo zachránené a aj jeho demokracia, lepšie vyjadrené „demokracia“ Západu v Moldavsku.

Sandu a jej vládu – akože inak – podporuje Ukrajina, ktorá medzičasom už nepúšťa na svoje územie žiadne autá so značkami Transnistrie.

NATO už teraz „pomáha“ rôznym spôsobom (aj zbraňami) moldavskej armáde a v hlavnom meste už sídli „takzvané NATO-informačné centrum.