Mainstream: Celé Nemecko je v šoku, lebo okresné voľby po prvý raz vyhrala AfD !

26.06.2023 22:16

Kto by to bol povedal, že okres Sonneberg v Durínsku môže spôsobiť celoštátny rozruch. Ale stalo sa tak včera v nedeľu, keď bol kandidát AfD prvýkrát zvolený do funkcie okresného prednostu, a to napriek tomu, že jeho protikandidáta podporovali všetky vládne i opozičné strany!

 

S Robertom Sesselmannom (50) vyhral okresné voľby nielen kandidát Alternatívy pre Nemecko (AfD), ale po prvý raz boli okresné voľby v celom Nemecku tak veľmi sledované, že si človek mohol myslieť, že v Sonnebergu bol zvolený nový kancelár.

 

Mainstream „plače“ a priznáva:

 

„Bezpochyby je veľkým úspechom AfD, keď jej kandidát po prvý raz v krátkej histórii strany vyhrá voľby. Rovnako nemožno poprieť, že tieto voľby prebehli demokraticky a rozhodli sa tak občania Sonnebergu.“

 

Durínsky šéf AfD Björn Höcke (51), ktorý prišiel víťazovi zagratulovať, hovoril priamo o „politickom zemetrasení“, ktoré otrasie Nemeckom zo Sonnebergu.

 

Pre federálneho predsedu AfD Tima Chrupallu (48) boli tieto okresné voľby „len začiatok“ úspešnej cesty, naproti tomu pre sklamanú predsedníčku Zelených Ricardu Lang (29) zas boli výstrahou pre „všetky“ demokratické sily a zároveň príležitosť spojiť sa a „brániť demokraciu“.

 

Tým táto proamerická protiruská politička difamovala všetkých voličov AfD, lebo ich nepriamo označila za anti-demokratov.

 

 

Celkovo sa všetkými nemeckými prosystémovými médiami šíril dojem a veľká nervozita, a dokonca aj obavy, že AfD môže zrazu počítať s celoštátnymi volebnými výsledkami nad 50 percent.  Ozývajú sa ale aj hlasy v niektorých médiách, že takéto „strašenie“, nepomáha nikomu okrem samotnej AfD.

 

V každom prípade však okresné voľby v Sonnebergu odzrkadľujú súčasnú náladu v celej Spolkovej republike a vyvolávajú paniku  vo všetkých ostatných stranách.

 

V tejto súvislosti  dal dnes veľký podnet na zamyslenie šéf CDU Friedrich Merz, keď prekvapujúco vyhlásil niečo, s čím sotvakto mohol počítať a čo znie veľavravne:

 

„CDU sa v budúcnosti nemieni zúčastňovať akýchsi pretekov v nadávaní a znevažovaní AfD.“

 

To možno vnímať aj ako oznámenie toho, že stranu, ktorá je v Nemecku v súčasnosti na vzostupe, ako žiadna iná, treba brať seriózne a že CDU – ak to v budúcnosti tak aj ostane -  bude uvažovať aj o možnosti vzájomnej politickej spolupráce s AfD.

 

Určitú blízkosť k AfD signalizovali už v minulosti aj viacerí CDU politici vo východnom Nemecku. Dokonca aj niekoľkí na jeho západe.