Mainstream: Ak Sahra Wagenknecht založí novú stranu, tak to bude mať dramatické následky pre demokraciu v Nemecku

15.03.2023 18:28

Už len tento titulok v nemeckom mainstreame svedčí o tom, že ak sa nejaký politik – v tomto prípade politička Wagenknecht – odváži presadzovať iné názory, ako ich hlása vláda, tak sa vraj stáva „nebezpečím“ pre demokraciu. To potom ale znamená, že demokracia v podstate neexistuje a že je to len ilúzia, ktorou sa mocní snažia oklamať a manipulovať masy. Fakt je ale ten, že  Sahra Wagenknecht svojimi kvalitami ako osobnosť, ako humanistka, idealistka a ako neobyčajne múdra a rozhladená intelektuálka prečnieva všetkých nemeckýh politikov nie o hlavu, ale o viaceré hlavy a tým je pre vládnych politikov veľmi „nebezpečná“

Ďalej citujem mainstream:

 

Sahra Wagenknecht si podľa svojich posledných vyjadrení zrejme založí novú stranu. To by malo ďalekosiahle dôsledky pre nemeckú demokraciu.

Už to ale nie je prekvapenie: Sahra Wagenknecht, najznámejšia a najkontroverznejšia politička Ľavicovej strany, už nebude za túto stranu kandidovať v parlamentných voľbách v roku 2025. Pred týždňom označila bývalú SED za stranu, „do ktorej stále patrím“. To však už asi dlho platiť nebude.

Od roku 2025 chce Wagenknecht, ako povedala v novinách „Rheinpfalz“, buď pracovať ako autorka, „alebo politicky vznikne niečo nové“. Ale to „nové“ zrejme nepočká do roku 2025. Veľa nasvedčuje tomu, že Wagenknecht bude v máji 2024 kandidovať už s vlastnou listinou v eurovoľbách – a teda proti svojej starej strane.

Sahra Wagenknecht bude potom hlásať a presadzovať pacifizmus a propagovať vystúpenie z NATO“.

Wagenknecht a „Putinovi priatelia“ v strane Ľavice pracovali na adekvátnych plánoch už od ruskej invázie na Ukrajinu. Táto skupina, ktorá zahŕňa viac ako pol tucta z 38 ľavicových poslancov, odmieta akúkoľvek podporu Ukrajine napadnutej Putinom. Podľa nich sa okamžite majú začať diplomatické rokovania – hoci Putin ani len nepomýšľa na to, že pôjde k rokovaciemu stolu.

 

Pacifizmus a „Von z NATO“ by boli jedným z programových pilierov Wagenknechtovej strany, a ešte štedrejšia sociálna politika druhým pilierom. Na rozdiel od mnohých iných ľavicových strán Wagenknecht tiež odmieta klimatickú politiku, ktorá zaťažuje najmä malých ľudí nadmernými nákladmi. Mierový manifest iniciovaný Wagenknecht a naklonený Putinovi podpísalo už takmer 800 000 ľudí.

 

„Povstanie za mier“, ktoré Wagenknecht uviedla do života spolu s renomovanou publicistkou Alice Schwarzer, slúži svojim spôsobom ako príprava na vznik novej politickej sily v Nemecku. Veď v Nemecku je nemálo tých, ktorým je viac-menej ľahostajné, či si Ukrajinu podmaňuje Putin alebo nie. A je veľa aj tých ktorí uprednostňujú nízke ceny plynu pred „ekonomickou vojnou proti Rusku“, ako Wagenknecht nazýva sankcie proti Rusku.

 

Medzi zástancami tohto kurzu nie sú len ľavičiari, ktorí sú tradične viac pacifisti. Wagenknecht dostáva veľa podpory aj od krajnej pravice – z radov AfD, od nemeckých mysliteľov a intelektuálov, ríšskych občanov a konšpiračných teoretikov všetkého druhu. Ale má podporu aj od priaznivcov SPD a dokonca aj od niektorých Zelených.

 

Podľa prieskumu by jej novú stranu hneď volilo viac ako 20 percent ,a to je ešte veľmi  nízko nasadené.

Sahra Wagenknecht je na rozdiel od iných poliotikov veľmi autentická, prirodzená a nehrá sa na nič a tým si získava čoraz viac priaznivcov.

 

A keďže je nebezpečím pre etablovaných politikov, tak je samozrejme podľa nich a podľa ich mainstreamu aj nebezpečím pre demokraciu – pritom je táto žena doslova stelesnením demokracie.