Mafia v SR? Je „ničím“ proti mafii v Nemecku. Ndrangheta ju zničila, záchranu našla v Nemecku

01.10.2018 22:51

Nemecké médiá spozorneli po vražde J. Kuciaka, ale zamerali sa len na mafiu v SR. Koľko slobody má mafia v Nemecku, o tom sa takmer len mlčí, hoci sú tam tisícky mafiánov.

35 ročná Mária pracovala z donútenia niekoľko rokov pre taliansku mafiu Ndranghetu. Narodila sa v Nemecku v roku 1981 v rodine talianskych gastarbeiterov. Veľká časť jej života bola poznačená neustálym  násilím, vykorisťovaním, hrozbami, nútením do toho čo robiť nechcela a večným strachom pred pomstou mafie.

Všetko sa začalo, keď ako 16 ročná bola na dovolenke v Taliansku, kde sa nesmrteľne zamilovala do muža, ktorý bol členom obávanej juhotalianskej Ndranghety. To sa ale dozvedela až po sobáši.

Muž ju prinútil  vstúpiť do jeho zločineckého sveta. Mafia ju rýchlo zaučila do obchodu s drogami a do obchodu so ženami. Robila všetko proti svojej vôli. Po roku sa chcela z pazúrov mafie vytrhnúť. Nešlo to. Jej život určovala čoraz viac Ndrangheta (najsilnejšia európska mafia a podľa odhadov robí ročne obrat v hodnote 60 miliard eur), a to vo všetkých jeho aspektoch. Keď sa napokon chcela rozísť so svojím násilníckym mužom, tak ju brutálne zmlátil. Ani rodičia jej nepomohli a nútili ju ostať s ním. Báli sa ho a okrem toho v zmysle starej patriarchálnej kalabrijskej tradície rešpektovali právo muža na ženu ako na jeho totálne vlastníctvo.

Po niekoľkých rokoch s Márii predsa len podarilo prekonať strach – nechcela už tak ďalej žiť a zverila sa so všetkým polícii. Polícia jej pomohla a neskôr sa stala korunným svedkom v procesoch proti mafii.

Medzičasom, ešte pred procesmi, robil jej muž v mafii kariéru a zvyšoval svoju prestíž. Pomohol jednému z hlavných šéfov mafie k úteku do Nemecka a neskôr, keď mu v Taliansku začalo prihárať, tak aj sám ušiel do južného Nemecka.

Ako svedkyňa opísala Mária, aké mimoriadne dôležité sa stalo Nemecko pre mafiu. Je vhodné nielen ako územie, ktoré je pre jej členov skvelým útočišťom, ak im začne v Taliansku veľmi prihárať, ale je aj vynikajúcim miestom pre rafinované mafiánské obchody podľa dobre vypracovaných talianskych mafiánských praktík, na ktoré nemecká polícia ešte nestačí. Talianski kolegovia ju už síce zaúčajú, ale potrebuje to svoj čas.

V Nemecku môže talianska mafia robiť preto ešte výnosnejšie obchody ako v Taliansku. A ilegálne zarobené veľké peniaze tam môže aj pohodlne bez väčšieho nebezpečia prepierať. Prepojenia talianskej mafie s Nemeckom sú  neobyčajne silné – početné mafiánske clany majú svoje pôsobiská tak v južnom Taliansku, ako aj po celom Nemecku. Do Nemecka prišla mafia spolu s prvými talianskymi gastarbeitermi už začiatkom druhej polovice minulého storočia.

Mária sa po ďalších výpovediach v Nemecku proti mafii zverila so svojimi deťmi pod policajný program na ochranu svedkov. Napriek tomu sa celkom neoslobodila z pazúrov mafie. Opakovane bola mafiou telefonicky ohrozovžaná a niekoľkokrát na ulici napadnutá.  Jej autá i byty, ktoré menila, boli podpálené. Polícia ju nedokázala stopercentne ochraňovať. V priebehu len dvoch rokov urobila mafia na ňu jednásť atentátov. Mária napokon rezignovala a vystúpila z ochranného programu. Policajtom prehlásila, že tak či tak je len „žijúca mrtvola“.

Talianska mafia je v Nemecku prezentná takmer všade a má obrovskú moc a vplyv.  Napríklad v Stuttgarte falšovala pred nejakým časom volebné dokumenty s pomocou kriminálnych talianskych politikov.

Informácie z pracovných podkladov Spolkového kriminálneho úradu, BKA, hovoria o tom, ako bezproblémovo sa vplyvní talianski mafiáni pohybujú po Nemecku. „Cesty a chodníčky“ talianskej mafie v Nemecku sa neraz križujú s tými, po ktorých sa pohybujú aj niektorí vysokopostavení nemeckí politici. Jeden Talian so spojeniami do najvyšších kruhov nebezpečného talianskeho Farao-klanu vo svojej stuttgartskej reštaurácii pravidelne hostieval členov CDU frakcie z parlamentu krajinskej vlády Bádenska-Württemberska. Podobných prípadov je mnoho.

Podľa výpovede Márie sa môže organizovaná kriminalita mafie v Nemecku preto tak úspešne rozširovať, lebo ľudia, ktorí sú priamo alebo nepriamo súčasťou talianskej mafie a z ktorých nejeden by sa rád dostal z jej pazúrov, sú presvedčení, že nemecký právny štát je slabý a že je ľahko manipulovateľný a že bosovia mafie dokážu v Nemecku prakticky všetko podľa potreby zmanipulovať. A práve to robí mafiu neporaziteľnou.

A keď to nejde inakšie, tak mafia vraždí, ako napr. v roku 2007 v Duisburgu, kde na ulici bolo zastrelených šesť ľudí, patrili do  Ndrangheta-klanu Pelle-Vottari.