Maďarský premiér Viktor Orbán zablahoželal Vladimirovi Putinovi k víťazstvu v prezidentských voľbách - ako jediný premiér v EÚ

23.03.2024 12:57

Oznámil to teraz Orbánov hovorca Bertalan Havasi, ako informovala maďarská štátna tlačová agentúra MTI.

 

„Je potešiteľné, že „spolupráca medzi Maďarskom a Ruskom je založená na vzájomnom rešpekte, čo umožňuje diskusiu o dôležitých otázkach v súčasnej zložitej geopolitickej situácii.

Maďarsko je „na strane mieru“ a sme presvedčení, že udržiavanie dialógu je predpokladom skorého nastolenia mieru, napísal Orbán s odkazom na ruskú útočnú vojnu proti Ukrajine. Maďarsko chce posilniť spoluprácu s Ruskom v oblastiach, kde to „neobmedzuje medzinárodné právo,“

napísal ruskému prezidentovi šéf maďarskej vlády.

 

 

Kritika okamžite prišla – akože inakšie - z Bruselu. Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola na prebiehajúcom summite EÚ vyhlásila, že sa žiadnych "blahoželaní nezúčastní".

 

„Voľby v Rusku neboli ani slobodné, ani spravodlivé. V mnohých krajinách môžu byť ľudia nadšení z výsledkov nadchádzajúcich volieb, ale nie v Rusku. Hovoríme o krajine, ktorá ilegálne napadla inú krajinu, o krajine, ktorej vodca sa nezastavil v roku 2008, nezastavil sa ani v roku 2014 a teraz rozhodne nevykazuje žiadne známky zastavenia,"

povedala Metsola.

 

Zrejme len preto, že táto pani “Spravodlivá“, je zábudlivá, tak zároveň nepripomenula aj to,  že v tomto smere sú USA oveľa horšie,  lebo takmer vždy napadli iné krajiny ilegálne.

 

Ešte pred začiatkom summitu mala tvrdé slová aj estónska premiérka Kaja Kallas:

 „Odmietam to nazývať voľbami. Hovorím tomu špeciálna operácia na nomináciu.“

 

Kallas zdôraznila, že cieľom Ruska je podkopať európske voľby a prinútiť ľudí, aby verili, „že všetko je rovnaké“.

Putinovi zablahoželali k zvoleniu okrem  mnohých iných aj Čína, Kuba, India, Severná Kórea, Venezuela.