Maďarský Fidesz a jeho pravicovo konzervatívni spojenci otvorili spoločnú kanceláriu v Bruseli – mainstream sa o tom nezmienil

21.12.2023 23:26

Strany európskej pravice sa ešte minulý  rok na svojom dvojdňovom summite v Madride  rozhodli otvoriť spoločnú koordinačnú kanceláriu v Bruseli. Na tlačovej konferencii to oznámil Jorge Buxadé, líder španielskej strany Vox, ktorá podujatie organizovala.

 

Doslova povedal:

Táto kancelária umožní stálu spoluprácu v Európskom parlamente (EP) medzi pravicovými stranami, ktoré v súčasnosti sedia v troch rôznych skupinách alebo v parlamente nezávisle od seba, ale zdieľajú svoju politiku, názory,  a to  pri rešpektovaní slobody každej strany.

 

Maďarská tlačová agentúra MTI uviedla, že na rokovaniach, ktoré sa konali pod heslom „Defending Europe“, sa zúčastnili zástupcovia 15 strán z 12 európskych krajín. Podľa správ španielskych médií sa okrem premiéra Viktora Orbána (Fidesz) Mateusza Morawieckeho (PiS), Marine Le Pen Rassemblement National vo Francúzsku a Santiaga Abascala, zo  španielskej strany Vox, summitu  zúčastnili aj títo ľudia: Tom Van Grieken, šéf belgickej strany Vlaams Belang, Paolo Borchia, europoslanec z talianskej Lega, a Vincenzo Sofo, europoslanec z talianskej strany Brothers of Italy (Fratelli d'Italia).

Zastúpenie mali okrem iných aj Strana slobody Rakúska, Bulharské národné hnutie, Konzervatívna ľudová strana Estónska, Volebná kampaň Poliakov Litvy – Aliancia kresťanských rodín, holandská strana JA21 a rumunskí Národní kresťanskodemokratickí roľníci.

 

Tieto konzervatívne strany začali spolupracovať už  v lete 2021, keď vydali spoločné vyhlásenie na podporu ideálu EÚ a odmietli snahy federalistických ľavicovo-liberálnych strán o vytvorenie európskeho superštátu.

 

V takom štáte, ak by skutočne prišlo k jeho vytvoreniu, by občania stratili totálne svoju slobodu, a to tak politickú slobodu, slobodu vlastneho názoru, slobodu rozhodovania. Občania európskeho superštátu by boli neustále pod kontrolou štátnej moci – štát by im všetko určoval a nariaďoval.