Maďarsko blokuje protiruské sankcie a kladie Bruselu nepríjemné otázky, na ktoré neodpovedá

22.05.2023 22:35

Maďarsko vetovalo uvoľnenie ďalších 500 miliónov eur z takzvaného „mierového fondu“ EÚ na nákup zbraní pre Kyjev. Maďarsko má viacero dôvodov hnevať sa na Kyjev.

Jednym dôvodom je, že kyjevský koruptný, Banderu uctievajúci režim utláča nielen etnických Rusov v krajine, ale aj všetky ostatné menšiny. Maďarsko sa na to sťažuje už dlhšie, pretože na Ukrajine žije aj maďarská menšina. Kyjev a Brusel sú však voči sťažnostiam z Maďarska hluchí.

 

Maďarsko je navyše závislé od ruskej ropy, ktorá sa ropovodom Družba čerpá z Ruska do Maďarska cez Ukrajinu. Americké médiá informovali, že Zelenskij začiatkom tohto roka vyzval v rámci svojho vojenského okruhu k útoku na ropovod Družba na ruskom území. 10. mája skutočne došlo k výbuchu na potrubí na ruskom území.

 

Maďarská vláda na to reagovala veľmi rozhorčene, pretože jej bolo jasné, kto za týmto útokom stojí.

 

Potom Ukrajina zaradila OTP Bank, najväčšiu maďarskú banku, na zoznam „medzinárodných vojnových sponzorov“ Ruska, a potrestala ju za to, že má v Rusku veľa pobočiek.

V súvislosti s novými sankciami EÚ voči Rusku maďarský minister zahraničných vecí 12. mája povedal:

 

„Ministri zahraničných vecí EÚ sa stretávajú v Štokholme, kde je na programe vojna na Ukrajine. Aby bolo jasné, bolo by pre nás veľmi ťažké podporiť nové riešenie, pokiaľ Ukrajina ponechá OTP Bank na zozname medzinárodných vojnových sponzorov.

 

Maďarský minister zahraničných vecí 17. mája zopakoval stanovisko Maďarska:

 

„Kým Ukrajina neodstráni OTP zo zoznamu ‚medzinárodných vojnových sponzorov‘, Maďarsko sa nebude podieľať na rozhodnutiach o Európskom mierovom projekte a sankciách. Zatiaľ čo očakávame ďalšie ekonomické straty [v dôsledku pomoci Kyjevu], Ukrajina je voči Maďarsku čoraz nepriateľskejšia.“

 

Maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó v ten istý deň vo Viedni pripomenul, že Ukrajina „škandalózne a neprijateľne“ zaradila najväčšiu maďarskú banku na zoznam „medzinárodných vojnových sponzorov“ a že medzinárodné médiá informovali, že ukrajinský prezident Zelenskij sa vyhrážal vyhodením do vzduchu ropovodu Družba, ropovodu, ktorým sa prepravuje ruská ropa do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky. Szijjártó sa sťažoval na nedostatočnú odpoveď zo strany EÚ a pokračoval:

 

„Myslím, že to stačí. Je zaujímavé, že bruselské inštitúcie vrátane Európskej komisie, ktoré sú v týchto časoch také citlivé na otázky jednoty EÚ a európskej solidarity, a západoeurópske štáty, ktoré neustále zdôrazňujú dôležitosť európskej solidarity a jednoty, sa zdajú byť hluché, keď žiadame o solidaritu my!"

 

18. mája zašiel Szijjártó ešte ďalej, keď v rozhovore pre maďarské noviny vyhlásil:

 

„Rusko bolo vždy spoľahlivým partnerom Maďarska v energetických otázkach vrátane jadrovej energie. Opýtajte sa odborníkov, tí potvrdia, že Rosatom je jeden z najlepších.

Navyše, naše jadrové elektrárne boli postavené v sovietskych časoch, technológia sa nedá zmeniť. A rád by som zdôraznil, že Rusko nikdy nekládlo žiadne politické požiadavky na svoje dodávky.“

 

Tieto vyhlásenia museli ľudí v Bruseli naplniť veľkým hnevom a nemecké médiá o nich pochopiteľne neinformovali, pretože chcú zachovať ilúziu jednoty v EÚ pre nemeckú verejnosť.

 

Nemeckí čitatelia sa preto nedozvedia nič o útoku na ropovod Družba, a ani o ukrajinských sankciách voči maďarským bankám a o maďarských reakciách na toto všetko.