Maďarsko: Ilegálni migranti vnikajú do domov, ktoré sú prázdne a obývajú a vykrádajú ich

23.01.2020 21:37

Maďarská štátna televízia v pondelok večer informovala o tom, čo sa odohráva v bezprostrednej blízkosti maďarských hraníc na srbskej strane. Tým sa pochopiteľne cítia byť ohrození aj Maďarí na maďarskom území.

Migranti pravidelne „navštevujú“ domy dedinčanov a cítia sa v nich ako doma. To znamená, že si tam varia i kúria. Vo väčšine prípadov obsadzujú domy, ktorých obyvatelia buď trvale alebo prechodne nie sú v nich prítomní. V tamojších dedinách žije aj veľa občanov maďarskej menšiny.

Maďarská televízia konkrétne ukazovala zábery z dediny Rábé. Čoraz viac ilegálnych migrantov prichádza do týchto dedín. Mnohí z nich sa do domov jednoducho vlámu, pretože takmer všetky sú staré a nie sú nijako chránené proti vlámaniu.  

Srbský občan maďarskej národnosti Ferenc S. povedal pre maďarskú televíziu:

„Keď sme sa so ženou vrátili domov, tak v našej obyvačke sme našli sedieť troch migrantov. Keď sme ich veľmi zdvorilo prosili, aby odišli, tak si pobrali veci a išli. Odišli, ale prišli znova. Najbližšie, keď sme sa so ženou opäť vracali domov, tak sme ich zastihli, ako si u nás varili.

Už mali so sebou aj ženy. Piekli si kurčatá a k tomu si vzali naše nudle a správali sa ako domáci páni.“

Strach obyvateľov rastie. Polícia síce robí čo môže, ale veľa toho neurobí. Iný, už starší obyvateľ, sa maďarským redaktorom sťažoval, že migranti sa dávajú tak, ako by tam už žili a bývali a že si robia čo len chcú.

Škody v dedine Rábé spôsobené  migrantami sú veľké. Bývajú v nej výlučne starší a starí ľudia a tí majú strach sa brániť a nijako si nedokážu pred migrantami chrániť svoj majetok. Migranti, ktorí ich okrádajú, sú mladí muži vo veku 18 až 35 rokov. Žien, migrantiek, je tam veľmi málo.

Poradca premiéra Viktora Orbána pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi oznámil na tlačovej konferencii, že vydal nariadenie zvýšenej prezencie polície a hraničiarov v južnom Maďarsku v okolí Bács-Kiskun. Zabezpečujú tam časť maďarskej hranice, ktorá nie je chránená plotom.

Bakondi povedal, že práve na tom mieste sa veľmi zvýšil počet ilegálnych narušení hraníc migrantami.