Prezident Macron zúri: Nemecko nečakane mení svoj postoj k Asadovi

17.04.2018 09:40

Macron sa už cítil ako vodca Európy. Presviedčal nás, že on „prinútil“ Trumpa, aby spolu s ním bombardoval Sýriu a tvrdil, že on prehovoril kancelárku, aby sa postavila súhlasne za útok na Sýriu. A vehementne presadzoval, že je potrebné sa Asada za každú cenu zbaviť.

Merkel neprotirečila Macronovi ani slovom.

O to viac prekvapilo včerajšie vyhlásenie jej hovorcu Steffena Seiberta, ktorý povedal, že kancelárka si vie predstaviť spoluprácu s prezidentom Asadom. To je výpoveď, ktorá by ešte pred niekoľkými dňami bola absolútne nemysliteľná a ktorá je výsmechom Macronovej sýrskej politiky.

Ako prvý nemecký politik sa vyslovil za spoluprácu s Asadom Jürgen Hardt CDU, ktorý je zahranično-politickým hovorcom frakcie CDU-CSU v Bundestagu. Urobil tak v sobotu. Zdôvodnil to tým, že Rusko nikdy nepristúpi k vyriešeniu sýrskej krízy bez Asada.

Volker Kauder, šéf  frakcie CDU-CSU v Bundestagu, sa v nedeľu pripojil k Hardtovi a podporil ho. Povedal, že aj on je za spoluprácu s Asadom.

Seibert zdôraznil, že sýrsky národ už konečne potrebuje ukončenie hrôzostrašného dlhoročného krviprelievania (ktorého pôvodcom sú len a len USA, ktoré si naivne mysleli, že tzv. opozícia rýchlo porazí Asada a Sýria potom bude ich), aby sa začal politický proces, ktorý daruje krajine trvalý mier.

Zdá sa, že Berlín pochopil – to, čo Macron nechce akceptovať – že situácia so Sýriou je úplne v slepej uličke a že bombardovanie, ktoré prebehlo podľa istej vopred dohodnutej schémy (a bolo len alibistické) , neprinieslo pre Západ žiadne výhody.

A aj keď Macron prehlasuje, že potom ako Asad vraždil vlastných ľudí chemickými zbraňami (čo môže uveriť len najväčší hlupák – veď prečo by mal Asad, ktorý víťazí na celej čiare, úplne zbytočne nariadiť útok za použitia chemických zbraní, keď vie, že Západ len čaká na to, aby ho práve z toho mohol obviniť), bolo bombardoovanie Sýrie legitimné, tak Berlín si je plne vedomý toho, že tento útok je oprávnene odsudzovaný z rôznych strán ako zločinecké porušenie medzinárodného práva, lebo nemal mandát OSN.