Macron v Číne niečo dosiahol, čo sa USA nepáči! Von der Leyen nedosiahla nič, čo sa USA nepáči tiež!

08.04.2023 23:46

Keď nemecké médiá informovali o návšteve Macrona a von der Leyen v Číne, zdôraznili, že spoločná návšteva demonštrovala jednotu Západu. To bol možno zámer, ale Peking túto jednotu už vopred eliminoval. Svedčí o tom oficiálny protokol, ktorý pripravil:

 

Macron bol na štátnej návšteve Číny a bol prijatý so všetkými poctami, vrátane červeného koberca. Von der Leyen, ktorú len Macron pozval (Čína ju nepozvala), aby ho sprevádzala, bola iba na pracovnej návšteve Číny a kým Macron opustil lietadlo vpredu a privítali ho červeným kobercom a čestnou strážou, von der Leyen musela z lietadla vystúpiť vzadu a bola prijatá bez pompéznosti a koberca.

 

Americký portál Politico, ktorý o návšteve informoval pod titulkom „Macronovi sa nepodarilo presvedčiť Si Ťin-pchinga, aby odsúdil vojnu Ruska proti Ukrajine“.

Portál tiež uviedol, že návšteva oboch, čo boli podľa protokolu v skutočnosti dve rôzne a samostatné návštevy, nebola úspešná.

 

Tu si ale treba niečo objasniť, lebo západný mainstream to zámerne nevysvetlil! 

V týchto dňoch boli dvaja politici na dvoch návštevách Číny. Francúzsky prezident Emmanuel Macron bol na štátnej návšteve. Slávnostne vystúpil na čínsku pôdu, privítal ho čínsky minister zahraničných vecí Wang I, slávnostne ho sprevádzala čestná stráž z troch vetiev Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády a na jeho počesť usporiadal slávnostnú večeru v Snemovni ľudu na Námestí nebeského pokoja.

 

V rovnakom čase Ursula von der Leyen, šéfka Európskej komisie priletela len na obyčajnú pracovnú návštevu, vystúpila z toho istého lietadla cez východ pre cestujúcich. Prijal ju čínsky minister životného prostredia Huang Junqiu, ktorý mimochodom v čínskej vláde nezastupuje vládnucu čínsku komunistickú stranu, ale spoločnosť Jiusan, mimo Číny málo známu, jednu z takzvaných „malých strán“ v Číne. Protokolovo bolo všetko v poriadku, no akosi... na ženu so zvučným priezviskom a v rámci EÚ vysoko postavenú, to však bolo veľmi málo.

 

Vďaka rafinovanému protokolu mohol čínsky prezident Si Ťin-pching prediskutovať všetky bilaterálne otázky s francúzskym lídrom bez prítomnosti von der Leyen. Stretol sa neskôr aj s ňou, ale diskutovali o úplne iných témach a tón bol iný a čas, ktorý jej venoval bol oveľa kratší ako jeho čas s Macronom. O tom mainstream Západu samozrejme radšej pomlčal. A zamlčal aj to, že Macrona prijali ako hlavu významnej európskej krajiny, s ktorou má Čína rôzne politické, ekonomické a kultúrne väzby. Von der Leyen je šéfkou Európskej komisie, ku ktorej má Čína v súčasnom medzinárodnom kontexte a vzhľadom na príliš transatlantickú pozíciu EÚ úplne iný vzťah a Peking vie dobre aj to, že je poslušným lokajom Bieleho Domu.

 

Macron pricestoval do Pekingu po tom, ako bol Si Ťin-pching na štátnej návšteve v Moskve, kde sa dohodol s ďalším svetovým lídrom, ruským prezidentom Vladimirom Putinom, na spoločnom budovaní nového svetového poriadku.

 

To však nevylučuje a ani neobmedzuje autonómiu a nezávislosť čínskej zahraničnej politiky. A samozrejme ani ruskej. V tom spočíva výhoda súčasného vzťahu medzi Pekingom a Moskvou ako nového druhu medzištátneho vzťahu.

 

Macronova návšteva ukazuje, aké miesto môže Francúzsko zaujať ako veľmoc v tomto novom svetovom poriadku z pohľadu Pekingu. Samozrejme, ak Francúzsko tvrdí, že je veľmoc.

Peking vie dobre aj to, že Macron je svojím spôsobom aj proti NATO v jeho súčasnej podobe a že by radšej mal NATO len európske, bez vplyvu USA.

 

USA podporované Bruselom plánovali Macronovu cestu vo veľmi odlišnom štýle, ako naozaj prebehla. Macronovo miesto by malo byť „v konvoji Leyenovcov“. V každom prípade správy z Bruselu a európskeho spoločenstva sebavedomo označovali šéfku EÚ ako „šéfku“ tejto údajne spoločnej návštevy. To spôsobilo veľa zmätku v správach médií po celom svete.

Zároveň, ako poznamenali nemenovaní americkí predstavitelia, Washington mal isté obavy z postoja Macrona v rozhovoroch s Si Ťin-pchingom, lebo je znepokojený tým, čo považuje za nejednoznačnú pozíciu Francúzska v konfrontácii medzi Čínou a USA.

 

A USA skutočne aj majú prečo byť po tejto návšteve Macrona znepokojené.

 

Už len preto, čo vyhlásila francúzska ministerka zahraničia Colonna, ktorá Macrona sprevádzala:

 

„Francúzsko vníma vzťahy s Čínou zo strategického a dlhodobého hľadiska a veľmi oceňuje dokonale premyslenú organizáciu návštevy prezidenta Macrona. Francúzsko je pripravené neustále prehlbovať spoluprácu s Čínou v rôznych oblastiach a spoločne reagovať na globálne výzvy.“

 

Tieto slová znejú veľmi nebezpečne pre Biely Dom a ešte väčšie obavy musí mať Biden preto, lebo nevie všetko, o čom hovoril Macron s čínskym prezidentom, keďže pri ich rozhovore nebola prítomná jeho „špiónka“ Ursula.

 

"Mali sme naozaj priateľské a výborné stretnutie. Dohodli sme sa, že Čína a Francúzsko sa budú navzájom podporovať pri zlepšovaní globálneho riadenia“,

povedal Si Ťin-pching na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskym prezidentom.

 

Ako objasnil čínsky líder, Peking a Paríž chcú spolupracovať na podpore multipolárneho sveta a demokratizácie medzinárodných vzťahov.

 

"Musíme spoločne eliminovať cestu k studenej vojne a blokovať nebezpečné konfrontácie, aby sme ruka v ruke čelili všetkým druhom globálnych výziev,"

dodal čínsky prezident.

 

Aj tieto slová museli doslova vyraziť studený pot na čelách vedúcich Demokratov USA.

 

A nič neznie tak „protiamericky“, ako budovania multipolárneho sveta a rovnako je nebezpečne „protiamerické“ aj to, ak Peking a Paríž chcú spoločne pracovať na demokratizácii internacionálnych vzťahov a samozrejme je to pre USA o to nebezpečnejšie, že v tom všetkom bude involvované ešte aj Rusko!