Macron už pochopil, že spojenie s USA je cesta do záhuby a prosí o pozvánku na stretnutie BRICS

18.06.2023 19:32

Táto informácia je obrovským prekvapením pre všetkých tých, ktorí sledujú len západný mainstream.

 

Ale každý, kto sledoval Macronove snahy o politické i ekonomické „zblíženie“ sa s Čínou počas jeho poslednej návštevy Pekingu, tak tento jeho krok, ktorý signalizuje len ďalšie odbočenie zo smerovania Francúzska určovaného Washingtonom, mohol skôr či neskôr očakávať.

 

Spoločenstvo BRICS je čoraz mocnejšie a vplyvnejšie a do tejto organizácie sa chce pripojiť čoraz viac krajín. Francúzsky prezident už medzičasom veľmi dobre vidí riziko ekonomickej izolácie Západu a tým aj jeho krajiny a preto žiada o pozvanie na stretnutia BRICS.

 

Už som v minulosti niekoľkokrát písal, že BRICS, väčšinou ignorované západnými médiami, sa stávajú čoraz príťažlivejšími pre veľmi mnoho krajín.

 

V súčasnosti sa chce k štátom BRICS pripojiť asi 30 krajín. Okrem iného ich láka k takému kroku to, že jedným z hlavných cieľov BRICS-u je vylúčenie doláru z ich vzájomných medzištátnych obchodov.

 

Zo strednodobého alebo dlhodobého hľadiska tento vývoj v sebe skrýva riziko ekonomickej izolácie na Západe, ako už pred časom pochopil a uznal aj francúzsky prezident Macron. Preto sa snaží získať pozvanie na nadchádzajúci summit BRICS.

 

Pascal Hérault, francúzsky publicista, povedal, že pokus Macrona zúčastniť sa na stretnutí uzavretého „klubu“ BRICS je znakom túžby Francúzska udržať si svojich partnerov, ako sú lídri Brazílie a Indie.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron by sa chcel zúčastniť na nadchádzajúcom summite BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) v auguste v Johannesburgu a túto záležitosť už konzultoval s juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom.

 

Informovali o tom noviny l'Opinion s odvolaním sa na zdroj z Elyzejského paláca.