Macron odrazu zmenil názor: Ak chceme mier s Ruskom, musíme mu garantovať jeho bezpečnosť

04.12.2022 23:30

Francúzsky prezident Macron telefonuje s Vladimírom Putinom zo všetkých západných politikov najčastejšie. Kancelár Scholz zas len dva či tri krát v poslednom období mal s ruským prezidentom telefonický kontakt.

Po nedávnom dlhšom telefonáte Macrona s Putinom francúzsky prezident sa pokúša urobiť niečo pre to, aby konečne prišlo k serióznym mierovým rokovaniam s ruským prezidentom.

Vo svojom najnovšom vyhlásení – pre veľmi mnohých, aj pre mnohých politikov zarážajúco prekvapujúcom (určite pre Scholza i Bidena) vyhlásení -  zdôraznil, že ak k takým rozhovorom má prísť, tak je absolútne nevyhnutné akceptovať Putinove obavy.

Podľa Macrona musí Západ pri mierových rokovaniach s Moskvou o ukončení vojny na Ukrajine hovoriť aj o zárukách bezpečnosti z pohľadu Ruska. Európa musí pripraviť a predložiť novú architektúru bezpečnosti a istôt aj pre Rusko.

Macron o tom hovoril vo francúzskej televízii.

Sú to úplne nové politické signály, ktoré v tomto smere vychádzajú z Paríža. Nie bez zaujímavosti je, že Macronov televízny rozhovor bol odvysielaný takmer súčasne s jeho návštevou u Bidena.

Francúzsky prezident pripomenul v rozhovore niečo, čo sa americkým vojnovým štváčom určite neveľmi pačilo:

„Existuje jeden veľmi podstatný aspekt, ktorý bezpodmienečne musíme zohľadniť. A ide o to, čo prezident Putin vždy zdôrazňoval, a to sú obavy, že NATO jedneho dňa bude na hraniciach Ruska (samozrejme, že v podstate tam už je – moja poznámka) a že tam potom budú umiestnené také zbrane, ktoré by Rusko mohli nebezpečne ohroziť.

Táto téma je veľmi dôležitá, ak chceme s Ruskom mier. Preto musíme vypracovať presne ako a čím sme ochotní chrániť našich partnerov a naše členské štáty a ako zároveň dáme Rusku bezpečnostné garancie.“

Konečne rozumné slová – slová o mieri pre všetkých – a to z úst významného európskeho štátnika.

Za to pán Macron Hut ab, Chapeau, klobúk dole pred Vami.

Už len taká „maličkosť“ – tieto slová treba zrealizovať a prinútiť k tomu aj prezidenta Ukrajiny.