Macron múdrejší ako Merkel: Putina pozval k sebe a dal najavo, že je pre neho dôležitý

19.08.2019 23:29

Niekoľko dní pred vrcholovým stretnutím G7 štátov, ktorého sa Rusko zo známych dôvodov nezúčasťňuje, prijal Emmanuel Macron Vladimíra Putina vo svojej letnej rezidencii Fort Brégançon. Išlo o bleskovú niekoľkohodinovú návštevu. V pondelok krátko po piatej sa obaja štátnici stretli. Stretnutie sa začalo srdečným zvítaním, úsmevmi a vzájomným objatím prezidentov. Putin odovzdal veľkú kyticu kvetov prvej dáme Francúzska, Brigitte Macron.

Na tlačovej konferencii, ktorá predchádzala pracovnému rozhovoru prezidentov, dal Putin najavo svoju veľkú spokojnosť, keď Macron hovoril o tom, že Rusko je veľmi významnou a neoddeliteľnou súčasťou Európy. Neskoro večer ruský prezident odletel do Moskvy, viditeľne veľmi spokojný s rozhovormi s prezidentom Macronom.

Stretnutie ukázalo – čo Macron niekoľkokrát zdôraznil – že Francúzsko nechce svoje dôležité medzinárodné vzťahy realizovať a upravovať bez toho, aby nekonzultovalo Moskvu. A to je naozaj významné oznámenie – Berlín, pokiaľ je tam Merkel, by taký krok neurobil.

Už teraz v pondelok hovorili prezidenti o kríze v Sýrii, Iráne, Lýbii a Ukrajine, ako aj o európskej obrannej politike.

Aj Merkel mohla pozvať ruského prezidenta, ale neurobila to, lebo ona je tá, ktorá bola v EÚ iniciátorkou sankcií proti Rusku.

Možné je však aj to, že to zamýšľala, ale Macron ju predbehol a takpovediac ukradol jej témy pre jej prípadný rozhovor s Putinom, lebo s ruským prezidentom nerokoval len ako prezident Francúzska, ale aj ako vedúci predstaviteľ EÚ.