Má zlé preferncie, ale Trump sa aj tak stane prezidentom

29.07.2020 21:30

Podľa všetkých júlových prognóz má Joe Biden vo volebnom boji o Biely Dom 10 až 15 percent lepšie preferencie ako Donald Trump. To poukazuje na suverénne víťazstvo kandidáta Demokratov 3. novembra. Je však niekto, kto tvrdí niečo celkom iné.

Je to renomovaný politológ USA Helmut Norpoth, rodák z nemeckého Essenu, ktorý je  absolútnym špecialistom na voľby a na úspešné predpovede ich výsledkov.

Už dávno vypracoval svoj vlastný špecifický model, pomocou ktorého vie matematicky vypočítať predpoveď, ako rôzne voľby dopadnú.

Norpoth zistil na základe modelového výpočtu, že Trump má 3. novembra ešte lepšie šance na víťazstvo, ako ich mal pred štyrmi rokmi. Aj vtedy bol Norpoth jedným z málo politických prognostikov, ktorí predpovedali, že Trump zvíťazí nad Hillary Clinton.

A aj vtedy predpovedali všetky prognózy presvedčivé víťazstvo Demokratky. Viacerí známi americkí politológovia pred štyrmi rokmi dokonca tvrdili, že nielenže je víťazstvo Hillary pravdepodobné, ale že je isté  na sto percent.

V roku 2016 Norpoth predpovedal Trumpovi 78 percentnú pravdepodobnosť víťazstva v prezidentských voľbách. Teraz v júli Norpoth vypočítal až 91 percentnú pravdepodobnosť víťazstva pre Donalda Trumpa.

Dosiaľ mal v podobných prípadoch z 27 správnu predpoveď až 25 krát.