Má kozmos o jednu základnú silu viac, ako veda ešte donedávna tvrdila?

29.09.2020 22:40

Dosiaľ platil vo fyzike klasický štandardný model, podľa ktorého všetko hmotné čo v kozme po veľkom tresku vzniklo a aj v súčasnosti vzniká, tak to je výlučne dôsledkom pôsobenia štyroch základných síl:

Gravitácie, elektromagnetizmu, slabej jadrovej sily a silnej jadrovej sily

Nositeľom týchto základných síl sú častice (napr. fotón či gravitón).

Najnovšie výskumy maďarských fyzikov z Inštitútu jadrovej fyziky v Budapešti ale ukazujú, že existuje častica X17 – záhadný bozón – ktorý má byť nositeľom piatej základnej sily v kozme.

O rok neskôr potvrdila skupina amerických fyzikov  výpoveď svojich maďarských kolegov.

Existenciu piatej základnej sily odvodzujú maďarskí fyzici zo svojich experimentov s izotopom beryllia-8. Tento izotop je mimoriadne nestabilný a keď vznikne, tak jeho jadro sa extrémne rýchlo rozpadne na elektrón a pozitrón, a síce v tom okamihu, keď príde k emitovaniu jedneho fotóna.

V rámci týchto experimentov podľa fyzikov vznikla častica, ktorá je približne 33 krát ťažšia ako elektrón.

Jej hmotnosť obnáša niečo menej ako 17  megaelektrónvoltov (elektrónvolt je kinetická energia, ktorú nadobudne elektrón, keď prejde potenciálnym rozdielom v hodnote 1 volt) a preto bola označená ako X17- bozón (bozóny sa vyznačujú celočíselným spinom a tvoria jednu z dvoch základných skupín subatomárnych častíc). 

Maďarskí fyzici predpokladajú, že častica X17-bozón by mohla byť tou časticou, ktorá spája náš svet viditeľnej hmoty so svetom tmavej hmoty.

Ak sa táto hypotéza spoľahlivo dokáže, tak pôjde o jednu z najväčších senzácií modernej fyziky.