Lži o protiruských sankciách! WB: Rusko v ekonomike predbehlo najväčšiu ekonomiku Európy – Nemecko

08.08.2023 12:27

Podľa novej správy Svetovej banky (WB) Rusko predbehlo Nemecko ako najväčšiu európsku ekonomiku. Z hľadiska hrubého domáceho produktu (HDP) na základe parity kúpnej sily je v súčasnosti ruská ekonomika na piatom mieste na svete.

 

Hrubý domáci produkt Ruska sa podľa týchto ukazovateľov v súčasnosti odhaduje na 5,33 biliónov dolárov.

 

Nemecko je teraz na šiestom mieste na svete s HDP 5,31 biliónov dolárov. Čína sa tento rok opäť umiestnila na prvom mieste s celkovým HDP tesne nad 30 biliónov dolárov.

Nasledujú Spojené štáty americké (25,4 biliónov), India (11,8 biliónov) a Japonsko (5,7 biliónov).

 

Zvyšnými krajinami, ktoré tvoria 10 najväčších ekonomík sveta, sú Indonézia, Brazília, Francúzsko a Veľká Británia.

 

Zotavovanie ruskej ekonomiky z recesie v roku 2022 bolo podstatne rýchlejšie, ako sa očakávalo, a je dokonca veľmi možné, že ruský HDP do konca roka porastie o viac ako 2 percentá ročne, uviedli ekonómovia Západu.

 

Preto treba pripomenúť a zdôrazniť, že všetko boli len nehanebné účelové klamstva západných politikov, keď občanov zavádzali, že Rusko sankcie ekonomicky zničia a Putin tak padne.

Dôvodom týchto lží bol predstava hlúpych západných politikov, že ľudia budú tak ľahšie znášať obrovské škody, ktoré im samotným sankcie spôsobia.

 

Ruský prezident Vladimir Putin koncom júla povedal, že očakáva, že HDP krajiny do konca roka vzrastie o viac ako 2 percentá.

 

„Ak HDP klesol o 2,1 percenta za celý rok 2022, tak od januára do mája tohto roku vzrástol o 0,6 percenta. A tempo sa medzimesačne zrýchlilo, až o 5,4 percenta v máji,“

povedal a dodal, že rast HDP by mal do konca roka presiahnuť 2 percentá.

 

Napriek sankciám, ktoré Západ uvalil na Moskvu, aby zničili ekonomiku krajiny a zastavili vojenskú operáciu na Ukrajine, sa veľmi dynamicky skonsolidovala ruská ekonomika. Naopak – tieto sankcie veľmi uškodili nemeckej ekonomiky a spôsobili jej recesiu.

 

Stabilita ruskej ekonomiky je podľa Wall Street Journal výsledkom výrazných vládnych finančných injekcií, rozvoja vojensko-priemyselného komplexu, ako aj preorientovania veľkej časti zahraničného obchodu Ruska na východných partnerov, najmä na Indiu, Čínu a Indonéziu.