Lukašenko k plánom Varšavy na podporu prevratu v Minsku: Nech len prídu k nám, postaráme sa o nich !

28.05.2023 11:11

„Bieloruské úrady dohliadajú na tých, ktorí v krajine pripravujú ďalšie povstanie, a poznajú ich po mene,“

vyhlásil prezident Alexander Lukašenko.

 

Poľský generál Skrzypczak už skôr uviedol, že Poľsko pripravuje v Bielorusku ozbrojený prevrat a povstanie proti Lukašenkovi.

Minsk už dlho vie o prípravách Varšavy na ďalšie povstanie v Bielorusku.

Týmito slovami komentoval bieloruský prezident Alexander Lukašenko vyjadrenia bývalého námestníka poľského ministra obrany Waldemara Skrzypczaka.

Ten vyhlásil, že Poľsko pripravuje ozbrojený prevrat v Bielorusku a podieľa sa aj na jeho vojenskej podpore.

 

V rozhovore s ruským novinárom Pavlom Zarubinom prezident Lukašenko povedal:

 

„Dávame pozor na týchto ľudí, o ktorých tento narušený poľský generál hovoril. Vznikajú tam celé pluky alebo prápory. Vieme, kde sú. A všetkých poznáme po mene. Sme pripravení - nech prídu a začnú."

 

Bieloruský prezident pripomenul, že už pred niekoľkými mesiacmi hovoril o prípravách na povstanie či revolúciu v krajine.

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov komentoval Skrzypczakove vyjadrenia slovami, že Poľsko chce otvorene zasahovať do záležitostí iných krajín a jeho vedenie doslova „upadá do hysterickej rusofóbie“.

 

Námestník bieloruského ministra obrany Leonid Kasinskij už 21. mája uviedol, že Minsk je pripravený reagovať na európske krajiny plánujúce agresívne akcie proti Bielorusku.

Vyhlásil:

"Ak majú tieto horúce hlavy túžbu spáchať činy agresie voči našej krajine, tak sme pripravení urobiť všetko pre to, aby z nich vytriezveli."

 

V auguste 2020 vypukli po prezidentských voľbách v Bielorusku masové protesty. Demonštranti nesúhlasili s výsledkom volieb, v ktorých zvíťazil Lukašenko, a domáhali sa zopakovania volieb.

 

Vo februári 2021 Lukašenko vyhlásil, že v krajine došlo k pokusu o vzburu. V tom čase sa doslovne hovorilo, že „určité vnútorné sily“ chceli zorganizovať vzburu k bleskovej vojny. Blitzkrieg ale zlyhal.

 

Bieloruský prezident v tejto súvislosti poznamenal, že odporcovia bieloruskej štátnosti sa krajiny len tak nevzdajú.

 

Napokon v apríli 2021 Ivan Tertel, šéf bieloruskej tajnej bezpečnostnej služby

uviedol, že zabránila pokusu o ozbrojenú vzburu v krajine a zabránila elimináciu predstaviteľov štátu, vrátane hlavy štátu.

Podľa spravodajských informácií boli tieto udalosti naplánované na jún až júl 2021. Skupina, ktorá vzburu pripravovala  zahŕňala Bielorusov, ako aj cudzích štátnych príslušníkov.