Hrozí teraz EÚ Veľké Rusko? Ponukne Lukašenko spoločnú federáciu Putinovi?

31.05.2021 23:11

V súčasnej situácii je to veľmi pravdepodobné. Západ používa teraz voči Bielorusku a prezidentovi Lukašenkovi podobnú taktiku, ako svojho času proti prezidentovi Janukovičovi a Ukrajine – vyvolanie vnútorných nepokojov a zinscenovanie Majdanu s následným zvrhnutím prezidenta a nastolenie protiruskej vlády, tak ako to bolo s dosadením Porošenka v Kyjeve.

Bolo veľkou chybou Vladimíra Putina, že to vtedy nechal tak daleko prísť a „vydal“ Ukrajinu do moci dekadentného a koristníckeho Západu. Vtedy ešte zrejme veril na možnosť serióznej dohody s USA a EÚ ako spoločne pomôcť Ukrajine pri budovaní lepšej budúcnosti. Čas však ukázal, že Západ si jeho dôveru vôbec nezaslúžil, lebo Ukrajinu považoval výlučne za svoju „korisť“.

Prezident Putin sa s istotou už podobnej chyby v prípade  Bieloruska nedopustí.

Dobre informované kruhy v Moskve vychádzajú z toho, že teraz počas návštevy prezidenta Lukašenka v Moskve sa už hovorilo o prípadnom vytvorení Rusko-Bieloruskej federatívnej republiky.

Pritom už dávnejšie pred prípadom s pristátim lietadla Ryanair v Minsku, na ktorého palube bol Roman Protasevič, sa v Rusku hovorilo o tom, že bezpodmienečným cieľom Moskvy je spojenie Ruska s Bieloruskom. Rusko si už v žiadnom prípade nemôže a nesmie dovoliť na svojich hraniciach „druhú Ukrajinu“, lebo jeho zovretie, ktoré vybudovali NATO a USA je už teraz extrémne nebezpečné.

Brusel a Berlín to musia tušiť alebo aspoň predpokladať, a tak majú veľký problém s tým, akú stratégiu potrestania Lukašenka majú zvoliť. V každom prípade je riskantné zaviesť tvrdé sankcie a zvýšiť politický tlak na Minsk. To Brusel vie dobre, že niečo také by urýchlene vohnalo Lukašenka do „Putinovho náručia“.

Západné médiá doslova bohapusto klamú, keď tvrdia, že EÚ  je schopné zaručiť Bielorusku slobodu a suverenitu, ak sa odkloní od Moskvy a že ak tak neurobí, tak ho ruské impérium zhltne. Brusel predsa rozhoduje všetko dôležité v EÚ sám a robí všetko pre to, aby úplne odstránil aj posledné zvyšky národnej suverenity členských štátov a tie, ktoré sa tomu bránia, ako Maďarsko a Poľsko, šikanuje a sankcionuje.

Okamžite, ako Lukašenko v piatok odletel do Moskvy, tak Brusel rýchlo navrhol Bielorusku, že mu poskytne a vypracuje tzv. pomocný program na zlepšenie jeho ekonomiky a  ten bude spojený  s finančnou dotáciou 3 miliardy eur.

Minsk musí splniť len jednu podmienku – Bielorusko sa musí demokratizovať. To znamená ukončiť úzke priateľstvo s Ruskom a akceptovať a dodržiavať všetky „pravidlá“ Bruselu.

Takzvaná pomoc Bruselu je však len „judášsky groš“, ktorý má podporiť tých z blízkeho okolia Lukašenka, ktori by ho radi zvrhli a vydali Bielorusko do moci Západu, aby potom za zradu boli odmenení vysokými politickými funkciami v novom „demokratickom“ prozápadnom Bielorusku.