Ľudské telo má aj tekutý "orgán" - krv - a je absolútnym multitalentom

16.07.2018 21:40

Krv má  mnoho vlastností, o ktorých ani len netušíme. Tu uvediem len minimum z nich. Dodáva nášmu telu výživné látky a rozvádza ich v ňom do každej jeho bunky. Ochraňuje nás pred nebezpečnými patogénnymi mikroorganizmami, odnáša z tela škodlivé latky, reguluje jeho teplotu, podporuje a umožňuje činnosť nášho imunitného systému a má ešte veľmi veľa ďalších dôležitých úloh. Ľudské telo, ako aj dokonalá spolupráca jeho nespočetných veľkých i celkom miniatúrnych častí, je skutočným zázrakom evolúcie.

Ale to všetko by vôbec nefungovalo, keby cez jeho vnútro nepretekala zázračná tekutina - krv. 

Naše skvelé svalstvo by bez tohto červeného moku nemalo žiadnu silu. Aj naše dýchanie je totálne závislé od krvi, ktorá každodenne transportuje pre nás tisícky litrov kyslíka. Krv ho dopraví do každej bunky, kde sa spaľuje, a tak sa udržuje v chode látková výmena.

Krv je natoľko dôležitá pre správnu funkciu tela a pre náš život, že pri strate asi 2,5 litra nastáva smrť. Dospelý človek jej má v tele 4,5 až 6 litrov. Krv má v tele k dispozícii pre svoju prácu enormne veľkú sieť ciev a žíl a ich celková dĺžka je asi 100 000 km. 

Krv sa vytvára v kostnej dreni, kde sú krvné kmeňové bunky a neustále sa obnovuje, takže sme všetci bez rozdielu, či dieťa alebo starec, naplnení vždy mladou čerstvou krvou. Červené krvinky totiž majú len štvormesačný život. Po svojom dožití ich rozkladá pečeň a slezina.

Pri spaľovaní kyslíka vzniká pomerne veľké množstvo tepla a človek s váhou 75 kg má tepelný výkon asi 100 Wattov, takže, ak ste v chladnej neveľkej a dobre izolovanej miestnosti, tak ju po istej dobe celkom obstojne vykúrite.

Krv prepravuje našim telom aj množstvo dôležitých, rôznych "materiálov" - sú v nej diverzné produkty nášho metabolizmu, molekuly cukru, krvné tuky, veľa druhov hormónov, ako napr. stresové, endorfíny, serotonín, cortisol, atď.

Na záver ešte jedna kuriozita:

V súvislosti so sexualitou sa už v dávnej minulosti vvytvorila mužská predstava o vášnivych horkokrvných a či presnejšie povedané, horúcokrvných ženách, ktoré sú pri sexe vraj preto mimoriadne temperamentné. V skutočnosti je to ale len rozprávka, lebo také ženy neexistujú, jedine v prípade, že majú práve vysokú horúčku. Ale vtedy s najväčšou pravdepodobnosťou nevibruje v ich tele žiadostivosť na sex.