Ľudia to nevedia: Existuje aj veľmi nebezpečný „nemý“ infarkt srdca!

04.02.2022 23:40

Takýto infarkt je zákerný v tom – a preto nebezpečnejší ako „normálny“ infarkt – že sa v podstate neprejavuje typickými príznakmi obvyklého infarktu. Prebehne preto nepozorovane, ale so všetkými následkami, ktoré infarkty charakterizujú. Nemecká medicína tu hovorí, že ide o stummer Herzinfarkt – teda o „nemý“ infarkt srdca.

Tento infarkt je častý, a tak zhruba každý druhý infarkt srdca ostane postihnutými nespozorovaný, lebo je „nemým“ infarktom.

V Nemecku (a nielen tam) patria ochorenia srdca k najčastejším príčinám smrti.

Nakoľko „nemý“ infarkt srdca ostáva nespozorovaný, tak samozrejme ostane aj neošetrený, a to je na ňom azda to najnebezpečnejšie.

V tejto súvislosti sa preto vynára naliehavá otázka – neexistujú vôbec žiadne symptómy hroziaceho „nemého“ infarktu srdca?

Veľkým problémom tohto infarktu je to, že sa prejavuje (aj to nie vždy) len slabo výraznými nešpecifickými symptómami.

Následky nespozorovaného „nemého“ infarktu môžu byť veľmi závažné. Predovšetkým preto, že prekrvenie (prietok krvi) je v jeho dôsledku narušené.

To spravidla spôsobí odumretie častí srdcového svalu, a to je životunebezpečné. V každom prípade to skracuje životnosť organizmu.

Aj ťažké predošlé ochorenia zvyšujú riziko infarktu. Predovšetkým cukrovkári majú zvýšené riziko ochorenia na infarkt.

 

A pri týchto symptómoch je nutné konzultovať odborného lekára:

 

Bolesti v oblasti hrudníka

Závraty

Bezdôvodná opakovaná unavenosť

Dýchavičnosť (pocity dychovej nedostatočnosti)

 

Záverom to najdôležitejšie, čo často uvádzam v mojich článkoch o zdraví a čo som prízvukoval v knihe Tajomstvo dlhého života:

 

Úzkostlivé dodržiavanie optimálnej životosprávy – tu len niekoľko najdôležitejších faktorov.

 

Minimum mäsa, nefajčiť, žiadny tvrdý alkohol, ani gram nadváhy, pravidelný šport, otužovanie tela studenou vodou každý deň, „trénovanie“ vnútorného pokoja a vnútornej rovnováhy (meditácie), intenzívny kontakt s prírodou, čítanie a intelektuálna kreativita.

 

To všetko je skvelá prevencia voči infarktu, ako aj iným chorobám.