Lietadlá a lietajúce stroje staroveku - židovský kráľ Šalamún a jeho diaľkové lety

28.07.2014 00:59

Lietanie bolo už tisícročia symbolom a dôkazom moci a božskosti. Bolo to vysoké umenie sumerských a egyptských bohov, ale aj germánskych, hinduistických či indiánskych. A napokon to bolo umením aj židovského Jahweho i kresťanského boha.

Židovský veľkokráľ Šalamún bol jedným z vyvolených, ktorý vlastnil lietajúce stroje. Oficiálne "nesmrteľným" sa však stal postavením prvého veľkolepého chrámu Židov v Jeruzaleme.

Z Biblie je Šalamún dostatočne známy - je v nej opísaná jeho genialita, jeho veľkoleposť, jeho dva rozhovory s bohom Jahwem, i jeho tragika. Starý Zákon Židov nám ale zamlčiava niečo významné z jeho života. 

Našťastie to bolo zaznamenané v takzvanej etiópskej Biblii - v Kebra Nagast. Ide o záznam z jej 30. kapitoly, kde sa hovorí o slávnej etiópskej kráľovnej Makede (v židovskej Biblii je známa ako legendárna kráľovna zo Sáby) a o jej stretnutí so Šalamúnom. Etiópska Biblia obsahuje veľmi zaujímavé informácie o tom, že Šalamún mal k dispozícii lietajúce stroje.

O rozlúčke Makedy so Šalamúnom po ukončení jej návštevy na jeho dvore sa možno v nej dočítať:

"Šalamún sa vzdialil do svojej komnaty a priniesol jej rôzne drahocennosti, nádherné šaty, daroval jej aj ťavy, vzácne zdobené vozy a iné bohatstvá, tiež  jedno plavidlo pre more a napokon jeden "stroj", ktorý sa vznášal vzduchom a ktorý dal zhotoviť na základe  poznania, ktoré mu prepožičal sám Jahwe."    

Samozrejme je možné túto správu odbiť ako orientálnu rozprávku. Podľa mojich dlhoročných skúseností a na základe môjho obsiahleho poznania v tejto oblasti však viem, že existuje množstvo podobných faktov-"legiend", ktoré treba brať vážne, lebo ľudský mozog nedokáže vytvárať ani rozprávky ani legendy bez istých reálnych predlôh. Všetky majú preto nejaké racionálne jadro! Preto degradovať to, čo etiópska Biblia píše o lietajúcich strojoch Šalamúna len na fantazírovanie, by bolo príliš jednoduché. 

Okrem toho aj staré židovské texty to potvrdzujú. Existujú aj početné arabské a africké rozprávania opisujúce lietajúce stroje. 

Dokonca v Turecku a Indii domorodé obyvateľstvo na základe dávnej ústnej tradície vie o vrchoch, kde Šalamún pristal na lietajúcom stroji a dal postaviť chrám.

 

pokračovanie nasleduje