Lietadlá a lietajúce stroje staroveku - Model lietadla faraónov vzlietol v roku 1998

22.07.2014 10:38

Model lietadla faraónov vzlietol v roku 1998 

 

Až do obdobia prvej dynastie egyptských faraónov, to znamená asi 5000 rokov dozadu,  sa dá sledovať idea lietania v starých egyptských textoch, maľbách a rytinách. Všade na nich sú znázornení lietajúci faraóni a bohovia. Napríklad boh Re letí každodenne po oblohe na svojej nebeskej bárke k bohu Horusovi, pričom je sprevádzaný všetkými dovtedy vládnúcimi faraónmi. 

Mnohí egyptskí bohovia sú na maľbách znázorení ako okrídlené bytosti so štyrmi krídlami, čo úplne pripomína naše moderné lietadlo: dvojplošník.

Tieto staroegyptské predstavy o lietaní božských bytostí až k oblohe vtiekli aj do teológie kresťanstva, napríklad, keď sa hovorí, že anjeli majú krídla a lietajú, alebo keď sa hovorí o nanebovzatí Márie a či o nanebovystúpení Ježiša. Všetkým dôležitým postavám v rôznych relígiách, ktoré dostali nymbus božského a či svätého, bol náboženskými vodcami a autoritami, podľa staroegyptského vzoru, udelený atribút schopnosti  vedieť lietať a vznášať sa k nebu.

Idea lietania po oblohe bola v starom Egypte symbolom absolútnej moci a božskosti. Symbolom neba a jeho bohov bol pár rozprestrených krídel, ako je to napríklad aj na veľmi často znázorňovanom kotúči slnka -  je okrídlené.

V roku 1982 prišlo k prvému stretnutiu nemeckých súrodencov Petra a Johannesa Fiebaga, ktorí sa profesionálne venovali výskumu preastronautiky, s profesorom Messihom. To, čo sa od neho dozvedeli, ich veľmi prekvapilo a aj zaujalo. 

Prešlo však pätnásť rokov, kým sa dostali k tomu, aby spolu s Petrom Beltingom a Algundom Eenboomom realizovali zhotovenie prototypu - ako boli skalopevne presvedčení - plachtového lietadla z pradávnej epochy Egypta. Jeho dĺžka bola  85 centimetrov a rozpätie jeho krídel bolo 110 centimetrov - výška 17 centimetrov. Model bol zhotovený presne podľa údajov profesora Messihu, ktorý objavil miniatúrneho vtáka-lietadlo zo starého Egypta, ako som o tom písal v predošlom článku. Na zhotovenie moderného modelu bolo potrebných 150 pracovných hodín.

Napätie všetkých, ktorí sa zúčastnili prvého letového pokusu modelu lietadla, prebudeného k novému životu po tisícročiach, bolo veľmi veľké. Let sa konal v roku 1998 na letisku leteckého modelárskeho klubu v Aurichu. Neveľké lietadielko bolo vybavené aj motorom a bolo vybavené aj diaľkovým riadením. 

Keď sa vznieslo do vzduchu a začalo predvádzať svoje skvelé letové schopnosti, tak bolo každému z prítomných okamžite jasné, že ide o letový stroj s výbornými aerodynamickými vlastnosťami. Po vypnutí motora prešlo do kĺzavej pristávacej  krivky, ktorú zvládlo perfektne, podobne ako je to bežné pri dopravných lietadlách.   

pokračovanie nasleduje