Len človek miluje hudbu?

05.06.2017 14:34

Vedci britskej univerzity York chceli vedieť, či je to len človek, ktorý miluje hudbu, prípadne k nej vyvinul vzťah. Urobili preto minulý rok zaujímavý  pokus so šimpanzmi.

Do veľkej miestnosti v prirodzenej rezervácii pre šimpanzov v Holandsku umiestnili zariadenie, z ktorého mohli počúvať rôzne druhy hudby: Beethovena, polku, valčík, folklór, Justina Biebera, Smetanu, džez, a pod. Opice ale pri počúvaní tejto hudby neprejavili žiadne emocionálne reakcie.

Nijaký druh tejto hudby ich ani nepriťahoval, ale ani neodpudzoval. Bola im ľahostajná. Britskívedci z toho urobili uzáver, že o hudbu majú záujem len ľudia. O tom boli presvedčení o to viac, keď urobili podobný pokus s orangutanmi. Aj tie sa voči hudbe chovali úplne ľahostajne.

O to však bolo pre britských vedcov väčším prekvapením, keď sa následne dozvedeli o tom, že ich americkí kolegovia prišli na podobný nápad už v roku 2014 a po pokuse v USA prišli k celkom inému uzáveru.

Američania na rozdiel od Britov zaradili do hudobého repertoáru pre šimpanzov a orangutanov naviac aj tóny africkej, indickej a japonskej hudby. Oba druhy opíc reagovali podobne. Africká a indická hudba ich priťahovala, západná hudba im bola ľahostajná, no a pri japonskej hudby sa čo najrýchlejšie vzdialili tam, kde jej zvuky už vôbec nepočuli.