Len 30 metrov bolo Rusko vzdialené od vojny s NATO

18.08.2022 23:21

Včera vniklo do ruského vzdušného priestoru britské špionážne lietadlo RC-135. Oznámil to Kremeľ a označil to za vedomú a nebezpečnú provokáciu. Ruské stíhačky Mig-31 preleteli od britského provokatéra v tesnej vzdialenosti 30 metrov.

Svet bol blízko veľkej katastrofy – len 30 metrov rozhodovalo o tom, či k nej príde alebo nie.

Ruskí piloti v stíhačkách Mig-31 signalizovali posádke britského špionážneho lietadla, že ak sa okamžite nevzdiali z ruského vzdušného priestoru, tak ho zostrelia.

Ak by sa to bolo stalo, tak by to bolo malo veľmi dramatické následky.

Britská vláda následne poprela, že by jej RC-135 vniklo do ruského vzdušného priestoru a naopak obvinila Moskvu z aktu provokácie.

 Ako uvádza Daily Mail, tak aj britskí vojenski experti sú presvedčení, že išlo o ruskú provokáciu, ako už aj viackrát v minulosti (na základe akých faktov získali také presvedčenie, to uvedené nebolo).

Tvrdenia Britov však nemajú ani len logiku – Rusko je vo vojne, v ktorej ako to Lavrov i Medvedev viackrát prízvukovali,  bojuje proti celému západnemu svetu a nemá preto najmenší záujem na rozšíreni konfliktu.

Zábery, ktoré zo stretu ruských stíhačiek s britským špionážnym lietadlom urobili automaticky jeho kamery, britské Ministerstvo obrany zatiaľ nezverejnilo a je len málo pravdepodobné, že ich zverejní.