Le Pen nemala nikdy takú šancu stať sa prezidentkou Francúzska ako teraz

05.05.2021 23:31

Takmer všetky francúzske inštitúty výskumu verejnej mienky to tvrdia. Rok pred francúzskymi prezidentskými voľbami sa hnutie Rassemblement National, ktoré vedie Marina Le Pen teší čoraz väčšej priazni Francúzov a preferencie Le Pen stúpajú a prefernecie prezidenta Macrona sú takmer vo voľnom páde.

Dokonca aj extrémne ľavicová Jean-Jaures-Nadácia, ktorá si nič tak veľmi nepraje ako politickú poražku Le Pen, priznala minulý týždeň, že existuje nie malá pravdepodobosť, že voľby vyhrá Le Pen a jej hnutie.

Hovorca nadácie povedal, že  veľa Francúzov už nie je ochtných voliť Macrona len preto, aby sa k moci nedostala pravicová populistka Marina Le Pen. Hovrca musel dokonca priznať aj to, že je aj mnoho Francúzov, ktorí už sú znechutení z Macronovej politiky a vidia v Le Pen jedinú alternatívu, ktorá  prinesie pre krajinu zlepšenie a novú nádej.

Tieto správy ale zároveň vyvolávajú veľké obavy v Bruseli a Berlíne, kde sa vie, že ak vyhrá Le Pen, tak to nesmierne posilní konzervatívnu pravicu v celej EÚ.

A nielen to spôsobuje ich obavy, veď Le Pen má tie najlepšie vzťahy k Rusku a Putinovi a ako prezidentka by urobila všetko, aby sa zmenilo smerovanie politiky EÚ voči Moskve.