Lavrov v Mali - Francúzsko provokuje rast vplyvu Moskvy v jeho niekdajšej kolónii

09.02.2023 23:20

Rusko má v Afrike čoraz viac spojencov a najmä bývalé kolónie Západu, z ktorých sa stali slobodné štáty dôverujú Rusku neporovnateľne viac, ako svojim niekdajším koloniálnym zotročovateľom.

Kremeľ rozširuje svoju spoluprácu, a to tak ekonomickú, ako i vojenskú, aj s vládou v Bamaku – hlavnom meste Mali (1,8 milión obyv.)

Malijská armáda získava z Ruska o.i. bojové helikoptéry a lietadlá.

To veľmi provokuje a hnevá bývalú koloniálnu veľmoc Francúzsko. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas návštevy Mali obvinil západné štáty z manipulácie afrických štátov s ich neokoloniálnym programom.

„Bývalé koloniálne mocnosti si musia zvyknúť na skutočnosť, že svet sa zmenil",

povedal Lavrov v utorok po stretnutí s malijským kolegom Abdoulaye Diopom podľa informácií ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS.

Lavrov:

„Západ má negatívny postoj k Afrike a podporuje rozhodnutia, ktoré manipulujú verejnú mienku Afričanov. Západ chce rozhodovať o osude Afriky. Neokolonializmus na Západe nevymrel.“

Vyhlásenia ruského ministra boli predovšetkým rýpnutím do bývalej koloniálnej veľmoci Francúzska, predtým najsilnejšieho partnera Mali.

 

Francúzske médiá klamali, keď písali, že Francúzsko sa asi pred rokom rozhodlo stiahnuť z Mali, pretože vláda, ktorá sa dostala k moci prevratom, udržiava úzke kontakty s Ruskom.

Realita je iná – bola to práve vláda v Bamaku, ktorá vyjadrila „imperatívne“ želanie, aby Francúzi odišli. V novembri sa potom rozhodlo „stiahnuť“ z Mali aj Nemecko. Ale aj v tomto prípade bola realita iná a dôvod „stiahnutia“ sa Nemecka podobný ako s Francúzmi.

 

Rusko na druhej strane rozširuje partnerstvo s vládou a dodáva Mali zbrane a útočné vrtuľníky Mi-8 a Mi-24, stíhačku Mig-25 a dopravné lietadlo Casa C-295.

„Dodávky vojenskej techniky posilnili armádu Mali a podporili ju v boji proti terorizmu“,

uviedol v utorok Lavrov.

Islamistické teroristické skupiny trápia Mali už roky.