Lavrov navštevuje ďalších spojencov – Brazília, Venezuela, Nicaragua, Kuba; Rusko-čínska aliancia rastie a obavy USA-EÚ rastú tiež!

19.04.2023 10:36

Súčasťou päťdňovej cesty Sergeja Lavrova budú podľa vyhlásenia ruského Ministerstva zahraničných vecí stretnutia s hlavami štátov a ministrami zahraničných vecí týchto krajín. Cieľom je posilniť obojstranne prospešnú spoluprácu okrem iného v oblasti politiky, obchodu, vzdelávania a humanitárnej pomoci.

 

Pre ruskú stranu ide o zameranie rokovaní na posilnenie medzinárodných právnych základov moderného sveta, ktorých základnou štruktúrou je Charta Organizácie Spojených národov.

 

Lavrov pred svojou návštevou napísal skvelý článok pre brazílske noviny Folha de S. Paulo a mexický týždenník Buzos, ktorý vyšiel 13. apríla a ktorý prevzali mnohé latinskoamerické médiá.

Jeho článok vyvolal veľký ohlas a zároveň aj mimoriadny súhlas, a to nielen v  latinskej Amerike!

 

„Situácia vo svete zostáva mimoriadne napätá a v mnohých ohľadoch sa naďalej zhoršuje. Hlavným dôvodom je nelegitimné tvrdošijné úsilie takzvaného historického Západu - na čele s USA - o udržanie svojej globálnej dominancie a zároveň zabránenie rozvoju a konsolidácii nových centier moci,"

uviedol minister Lavrov.

 

Západ sa snaží vnútiť medzinárodnému spoločenstvu unipolárny a neokoloniálny svetový poriadok, a preto sa uchyľuje k zasahovaniu ideologicky motivovanými operáciámi na zvrhnutie nežiaducich vlád, k jednostranným nátlakovým opatreniam a kybernetickým vojnám.

 

Dôsledky takéhoto konania už pocítili mnohé národy sveta, vrátane obyvateľov Kuby, Venezuely, Juhoslávie, Iraku, Afganistanu, Líbye a Sýrie, uvádza sa v článku.

 

Dnes sa rozhoduje o tom, či bude budúci svetový poriadok skutočne spravodlivý, demokratický a polycentrický, ako to vyžaduje Charta OSN, alebo či USA a ich spojenci dokážu presadzovať svoju agendu na úkor iných a využívať ich zdroje.

Presne o tom je koncept poriadku založeného na pravidlách, ako ho presadzujú štáty spojenia BRICS.

Západné metropoly mali v úmysle nahradiť ciele a princípy Charty OSN svojimi vlastnými.

 

"Túto jednoduchú pravdu už pochopili mnohé krajiny, ktoré presadzujú nezávislú agendu založenú predovšetkým na svojich národných záujmoch,"

povedal ruský minister zahraničných vecí a dodal:

 

„Nie je žiadna náhoda, že celosvetovo narastajú snahy dostať sa preč od dolára v zahraničnom obchode a vytvoriť infraštruktúru, ktorú Západ nemôže kontrolovať. Je tiež logické, že približne tri štvrtiny štátov sveta vrátane našich latinskoamerických partnerov sa nepripojili k protiruským sankciám. Sme im za to vďační".

 

Rýchlo sa meniace geopolitické prostredie ponúka nové príležitosti na rozšírenie vzájomne výhodnej spolupráce medzi Ruskom a krajinami Latinskej Ameriky, ktoré zohrávajú čoraz viditeľnejšiu úlohu v multipolárnom svete. Región má svoje dôležité postavenie v zahraničnej politike Ruska.

 

„Nechceme v žiadnom prípade, aby sa z vášho regiónu stalo bojisko medzi mocnosťami,"

odkázal krajinám latinskej Ameriky šéf ruskej diplomacie.

 

Spoluprácu s krajinami v regióne definoval Lavrov ako založenú na neideologickom a pragmatickom prístupe, ktorý nie je namierený proti nikomu.

 

Podľa Lavrova vzrástol ruský export do krajín latinskoamerického regiónu v roku 2022 napriek západným sankciám o 3,8 percenta. V súlade s tým sa zvýšili dodávky hnojív a ropných produktov a export pšenice o 48,8 percenta.

 

Podľa brazílskeho Ministerstva zahraničia je Rusko hlavným dodávateľom hnojív. V roku 2022 dosiahol bilaterálny obchod historický rekord 9,8 miliardy dolárov.

 

Biely Dom a EÚ sledujú s veľkým znepokojením a ešte väčšími obavami úspešnú rusko-čínsku cestu k srdciam národov latinskej Ameriky.