Lago di Garda: „Program festivalu“ azylantov z Afriky – alkohol, násilie, sexuálne obťažovanie

09.06.2022 22:59

Peschiera del Garda, malebné mestečko s 10 000 obyvateľmi v severnom Taliansku na brehu jazera Lago di Garda doslova priťahuje turistov. 

Ešte pred niekoľkými rokmi tam bola ničím nerušená idyla. Posledné roky je raz do roka koniec s touto idylou, pričom veľa poukazuje na to, že to v budúcnosti tak nebude len raz do roka.

Tak to bolo aj 2. júna, keď je v Taliansku sviatok Deň Republiky. Okolo 18. hodiny bola železničná stanica v Peschiere už preplnená stovkami mladých mužov, prevažne zo severnej Afriky, ktorí prišli najmä z Milána a jeho okolia, ako aj z ďalších miest severného Talianska.

Mottom ich stretnutia bolo: „Afrika in Peschiera del Garda.“

Primátorka mesta Orietta Gaiulli to na druhý deň komentovala o.i. slovami: „Prvý rok ich tu bolo 200, každým rokom viac a teraz už okolo 2000.“

Festival vo večerných hodinách pokračoval hudbou a tancom. To bola „vhodná“ príležitosť pre mladých horkokorvných Afričanov skúsiť svoje šťastie u mladých talianskych žien a dievčat, ale samozrejme veľmi svojským spôsobom. Netrvalo dlho a strhla sa veľká bitka, i za použitia nožov. Musela zasahovať privolaná polícia.

Luca Zaia, prezident regiónu Veneto k udalostiam z Peschiera del Garda neskôr povedal:

„Nemôžeme predsa dovoliť, aby naše dievčatá boli sexuálne obťažované alebo napadnuté. Apelujem na políciu, aby niečo také netolerovala a žiadam, aby vykonala všetko čo je potrebné, aby boli zistení všetci vinníci. 

Vo Venete sme zvyknutí na iné sociálne vzťahy a síce na také, ktorých základom je rešpekt pred ľuďmi. To, čo sa stalo v Peschiere sa nesmie stať takpovediac každodennou udalosťou, na ktorú si zvykneme. Preto opakujem znova, že v takýchto prípadoch musí platiť nulová tolerancia.“