175. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

23.05.2021 23:59

Svätoň medzitým už naznačil svojím ľuďom, aby sa pripravili ukončiť prerušenie cesty, že sa za chvíľu opäť poberú ďalej.

Na záver tohto prekvapujúco nečakaného stretnutia s Timurom sa Svätoň len tak mimochodom ešte zmienil o tom, že v krajine nikým nepoznaný pracuje z úzadia na tom, aby sa Svätopluk stal čo najskôr kráľom Veľkej Moravy, aby ju potom upevnil a urobil z nej veľkú a silnú ríšu, ktorá sa postupne vyrovná významom ríši Frankov.

Keď sa už lúčili a si navzájom zaželali veľa šťastia, tak Svätoň si bol celkom istý, že sa už nikdy viac neuvidia.

V tých chvíľach však nevedel a ani len nemohol tušiť, ako sa veľmi, preveľmi mýlil.

Timur mu totiž ani jediným slovom neprezradil, že chodí pravidelne aj do franského Rezna a samozrejme mu ani len nenaznačil, že už dávno pracuje pre tajnú spravodajskú službu východofranského panovníka Ľudovíta Nemca.

A tak Svätoňa pochopiteľne ani len vo sne nemohlo napadnúť, že Timur ho veľmi lišiacky prekabátil, keď mu rozprával o tom, že robí obchody na rôznych miestach vo Veľkej Morave.

To síce bola pravda, ale v žiadnom prípade nie celá. Lebo obchodoval len na oko, aby sa tak mohol vydávať za kupca, a tak šikovne zastrel svoje skutočné poslanie. Takto mohol veľmi dobre maskovať to, že v skutočnosti s tým čo robil, len škodil Veľkej Morave.

Okrem toho zamlčal aj to, že v priebehu rokov sa dobre naučil aj  reč Frankov, ako aj reč Staroslovákov a pred Svätoňom len predstieral, že ňou hovorí len lámane.

# # # # # # # # # # # # #

O niekoľko dni neskôr po nečakanom stretnutí s Timurom sa Svätoň vracal so svojimi sprievodcami z Krakova a bol nadmieru spokojný s výsledkom svojich rokovaní s wislanským veľkovladykom. Ten sa konečne rozhodol vstúpiť so svojím veľkým kmeňom do Veľkej Moravy.

Svätoň ho presvedčil, že spojenie s Veľkomoravskou ríšou mu prinesie veľké výhody a vysvetlil mu aj to, čo pre neho bude znamenať, keď spolu so svojím ľudom prijíme kresťanstvo, ktoré je jediným pravým náboženstvom.

Vysvetlil mu veľmi dôkladne, že len Kristus je jediným a skutočným Bohom a že kresťanstvo raz prijímu všetky národy na svete, a to ich spojí a potom už nikdy nebudú viesť vojny proti sebe, lebo tento Boh je Bohom lásky, ktorý prikazuje všetkým ľuďom a všetkým národom, aby žili v pokoji.

Slnko sa pomaly skáňalo k horizontu a čakali ich ešte dobré dve hodiny jazdy. Svätoň bol ponorený do svojich myšlienok. Myslel na to, aký veľký dar mu dal Boh, že si dokázal veľmi ľahko a rýchlo získavať srdcia ľudí.

Darilo sa mu to aj vďaka veľkému poznaniu, ktoré si nadobudol a v neposlednom rade mu tu pomáhal aj jeho teplý a žiarivý úsmev, ktorému sotva niekto dokázal odolať.

 

Pokračovanie nasleduje