Kyjevom ohlásená obrovská protiofenzíva na juhu Ukrajiny je len veľký bluf

02.09.2022 23:20

Začiatkom týždňa sa podľa oznámenia hlavného velenia ukrajinskej armády začala mohutná ofenzíva proti Rusom v juhoukrajinskom regióne Cherson. V skutočnosti to ale je len dôležité a dobre premyslené strategické klamstvo.

Už v stredu oznámila Moskva, že ukrajinské oddiely, ktoré smerovali do regiónu Cherson,  utrpeli ťažké straty. Ako oznámili západné médiá, tieto informácie sa nedajú objektívne overiť. A Kyjev sa k tomu nevyjadril.

A západný mainstream vo štvrtok uviedol aj toto konštatovanie: Wie viel Erfolg Kyiv mit der ofensive hat, blieb zunächst unklar. – Aký úspech Kyjev s ofenzívou má, nie je zatiaľ jasné.“

Už niekoľko dní pred začatím takzvanej veľkej protiofenzívy oznamovala Ukrajina viackrát, že pripravuje veľkú ofenzívu na juhu, ktorej sa zúčastní až milión vojakov.

To bol ale jednoznačne len bluf.

Každý objektívny vojenský expert vie a potvrdí to, že kto chce naozaj zrealizovať veľkú a úspešnú ofenzívu, tak to nevytrubuje hlasno do celého sveta, ale mlčí a v tichosti a tajnosti ju pripravuje, aby tak nepriateľa čo najviac prekvapil a zmiatol a tiež mlčí aj o tom, aká veľká bude jeho armáda.

Na druhej strane však existujú aj závažné dôvody, ktoré Kyjev nútia oznamovať celému svetu, že sa začne veľká protiofenzíva. Jeden z dôvodov je aj udržiavanie motivácie vlastnej armády do ďalších bojov s Ruskom, lebo morálka bojujúcich Ukrajincov rapídne klesá.

Je tiež veľmi dôležité ukazovať Západu – bez ktorého by Ukrajina už dávno nedokázala mocnej ruskej armáde vzdorovať – že Kyjev dosahuje v boji proti Rusom úspechy a že ho preto treba aj naďalej masívne podporovať. A tak Kyjev hovorí neustále o úspechoch a porážkach Rusov na niektorých úsekoch a keď sa Rusi z nejakých dôvodov stiahnu z nejakej dediny, tak Kyjev okamžite oznamuje, že bola oslobodená v tvrdých bojov ukrajinskými oddielmi.