Kyjev zúri: Rakúska ministerka zahraničia pozvala na svoju zajtrajšiu svadbu V. Putina

17.08.2018 16:30

Porošenko je mimo seba a odsúdil Viedeň za tento krok. Povedal, že Rakúsko už viac nemôže byť sprostredkovateľom v Ukrajine, kde diplomtická vojna s Moskvou stále pretrváva.

Oficiálnu kritiku kyjevskej vlády oznámila médiám šéfka zahraničného parlamentného výboru  Hanna Hopková.

Okrem iného povedala, že aj keď sú svadby privátnou záležitosťou, tak že v tomto prípade to Ukrajina vníma ako fakt, že po tomto akte Rakúsko už nedokáže byť neutrálne, ale sa stalo prívržencom Moskvy a jej záujmov.

53 ročná rakúska ministerka Karin Kneissl sa zajtra vydáva za svojho životného partnera. Je ním rakúsky podnikateľ, od nej o rok starší Wolfgang Meilinger.

Vladimír Putin si naplánoval – ako to oznámil jeho hovorca Dimitrij Peškov - návštevu svbadby rakúskej ministerky v rámci svojej oficiálnej pracovnej cesty do Berlína, kde sa v ten istý deň večer stretne v Berlíne s kancelárkou Merkel, kde bude s ňou hovoriť o Sýrii, Ukrajine  a o dodávkach energie. V priebehu návštevy v Rakúsku sa stretne aj s kancelárom Kurzom, ktorý je tiež pozvaný na svadbu svojej ministerky.

Kneissl pozvala Putina osobne na svadbu, keď bol v júni pracovne vo Viedni. Zajtra to bude druhá návšteva ruského prezidenta v priebehu len niekoľkých týždňov v Rakúsku.

Ministerka Kneissl bola v apríli v Moskve, kde ju sprevádzala jej mimoriadna vládna poverenkyňa pre Rusko Margot Klestil-Löffler. Spolu so svojím už zosnulým manželom, niekdajším prezidentom Rakúska Thomasom Klestilom, mali veľmi úzky a srdečný vzťah s Vladimírom Putinom.

V roku 2004, keď rakúsky prezident zomrel, bol Putin samozrejme na jeho pohrebe.

Kariérna diplomatka Klestil-Löffler bola po smrti svojho manžela niekoľko rokov rakúskou veľvyslankyňou v Moskve, a tak možno povedať, že rakúska politická špička má lepšie a pevnejšie vzťahy s Moskvou ako s mnohými EÚ partnermi.

V Kyjeve preto panuje, pochopiteľne, voči Rakúsku veľké rozhorčenie, nevôľa a skryté nepriateľstvo.