Kyjev zaútočil absurdným a vrcholne nezodpovedným spôsobom na atómovú elektráreň Záporožie

24.07.2022 23:10

Ukrajinská armáda zaútočila 18. júla na záporožskú atómovú elektráreň, ktorá je od začiatku vojenskej operácie pod kontrolou Rusov. Išlo o útok troma špeciálnymi bezpilotovými lietadlami.

V  prípade tejto elektrárne ide o najväčšiu atómovú elektráreň v Európe, vybavenú štyrmi obrovskými reaktormi. To, že pri tomto útoku neprišlo k apokalyptickej katastrofe s nekalkulovateľnými následkami je šťastná náhoda. Vyhlásil to šéf Ruského národného centra pre obranu Michail Mizincev.

Informáciu o tom publikovala ruská agentúra TASS 20. júla:  

link: Атака украинских дронов по Запорожской АЭС не привела к повреждению оборудования - ТАСС (tass.ru)

Mizincev to, čo bola táto šťastná náhoda, bližšie nešpecifikoval.

Hovorca úradov v Záporoží povedal, že cieľom ukrajinského útoku bol pravdepodobne chladiaci systém elektrárne, ktorý je okrem reaktorov jej najcitlivejším a najkritickejším systémom.

Šéf ruskej vojenskej správy v Záporoží vyhlásil:

„Jednoduchí ľudia na Ukrajine nerozumejú, o čo tu išlo. Vyhodiť do vzduchu chladiaci systém alebo reaktor by znamenalo rádioaktívne zamorenie minimálne pol Európy.“

Nemecké médiá o tomto nesmiernom nebezpečí, ktoré hrozilo Európe a samozrejme aj celej Ukrajine neinformovali ani jediným slovom.

Ak by niečo podobné urobilo Rusko, tak by boli plné médiá toho, že v Moskve vládne šialenec a vojnový zločinec, ktorý patrí pred medzinárodný súd.

Pri útoku na elektráreň bolo zranených 11 ľudí, štyria sú v kritickom stave.