Kyjev priznal spreneverenie časti finančnej a vojenskej pomoci zo Západu

10.07.2022 22:54

Ukrajinský úrad pre ekonomickú bezpečnosť bol obvinený z toho, že vedome alebo nevedome pripustil, že prišlo k sprenevereniu nemalej časti pomoci zo Západu.

Zo strany úradu to teraz bolo aj priznané, dokonca bolo priznané, že išlo o masívne spreneverenie pomoci.

Vadim Melnik riaditeľ úradu už podal oficiálnu správu o masívnom predaji zbraní a vojenského materiálu zo Západu, ako aj tovarov a materiálu z oblasti humanitnej pomoci Západu.

Melnik priznal v rozhovore s vysielačom Ukrajina 24, že istí ľudia na Ukrajine predávajú zbrane zo Západu priamo len za peniaze v hotovosti a že jeho úrad tieto nepopierateľné fakty zistil. Vyhlásil, že už bolo v dvanástich prípadoch zavedené aj trestné stíhanie.

Podobné prípady boli hlásené aj ďalšími štátnymi bezpečnostnými úradmi.

Denis Monastyrski z ukrajinského Ministerstva vnútra oznámil, že dosiaľ mu je známych okolo 250 prípadov spreneverenia humanitnej pomoci zo Západu.

Japonský denník Nihon Keizai Shimbun napísal:

„V Ukrajine je korupcia extrémne rozšírená. Podľa jednej štúdie Transparency International je Ukrajina v boji proti korupcii až na 122 mieste zo 180 štátov a zároveň je aj najkoruptnejším štátom v Európe. Ak sa to výrazne nezlepší, tak sa v korupčných kanáloch Ukrajiny stratí veľká časť z plánovanej finančnej podpory Západu pre jej obnovenie po skončení bojov."