Kyjev ostro odmietol výzvu k mieru od syna Willyho Brandta a ďalších renomovaných členov SPD

02.04.2023 23:15

Ukrajina, ktorá vedie zástupnú vojnu proti Rusku, odmietla dôraznymi slovami a ostrou kritikou mierovú výzvu známych nemeckých sociálnych demokratov a odborárov na rýchle ukončenie vojnového konfliktu s Ruskom.

 

„Choďte do čerta so svojou senilnou myšlienkou dosiahnuť rýchle prímerie a uzatvoriť mier s Ruskom“,

napísal v sobotu na Twitteri námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Meľnyk.

Jeho nástupca vo funkcii veľvyslanca v Berlíne Oleksij Makejev pre nemeckú tlačovú agentúru povedal:

„Táto mierová výzva nie je prvoaprílový žart. Je to čistý cynizmus voči početným obetiam ruskej agresie.“

 

Výzva mala titulok „Urobte prímerie, dohodnite mier a spoločnú bezpečnosť teraz!“

Bola uverejnená v sobotu v Berliner Zeitung.

 

Iniciovali to historik Peter Brandt, syn už legendárneho niekdajšieho kancelára Willyho Brandta (SPD), bývalý predseda DGB Reiner Hoffmann a bývalý poslanec Bundestagu Michael Müller (SPD).

Je pod ňou podpísaných mnoho bývalých funkcionárov SPD, Nemeckej federácie odborových zväzov (DGB), umelcov a vedcov.

 

Vyzývajú kancelára Olafa Scholza (SPD), aby spolupracoval s Francúzskom a spolu s Brazíliou, Čínou, Indiou a Indonéziou, aby sa stali sprostredkovateľmi dosiahnutia prímeria na Ukrajine.

 

„Bol by to nevyhnutný krok na zastavenie zabíjania a zrealizovania mierových ciest. Len tak môže byť vydláždená cesta k spoločnému bezpečnostnému poriadku v Európe.“ Hovorí sa vo výzve.

 

Ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Oleksij Makejev pre agentúru dpa povedal, že táto výzva má jediný cieľ: "Zakryť zločiny Ruska, a teda aj zodpovednosť ruského režimu."

 

Samozrejme, že jeho vyjadrenie je len nehanebné a vyslovene demagogické klamstvo.

 

A len svedčí o tom, že jemu  a jeho koruptnej vláde vôbec nejde o rýchle ukončenie zabíjania, ale len o difamovanie všetkých tých, ktorí sa obávajú toho, že z ukrajinského vojnového konfliktu môže prepuknúť atómová apokalypsa, ktorá premení Európu na vyprahnutú púšť.

 

Medzi signatármi výzvy sú aj bývalý líder SPD Norbert Walter-Borjans, bývalý predseda Bundestagu Wolfgang Thierse (SPD), bývalý generálny tajomník SPD Klaus Uwe Benneter, bývalý komisár EÚ Günter Verheugen a bývalí spolkoví ministri ako Hertha Däubler-Gmelin a Hans Eichel. Zo strany odborov ju podpísali aj bývalí predsedovia odborov ako Franz Steinkuehler, Jürgen Peters, Detlev Wetzel a Klaus Zwick (všetci IG Metall).

 

Podporu naznačil aj šéf poslaneckého klubu SPD v Bundestagu Rolf Mützenich.