Kyjev nerád priznáva: Masový útek bojaschopných Ukrajincov na Západ i do Ruska

13.05.2023 23:35

Ukrajinská pohraničná stráž robí všetko pre to, aby bojaschopným mužom zabránila v odchode z krajiny. Pohraničná stráž používa na to viaceré metódy, okrem iného aj metódu odstrašenia.

Napriek tomu niekoľko stotisíc bojaschopných Ukrajincov už z Ukrajiny ušlo, ale aj mnoho zomrelo pri svojom pokuse o útek. Píše o tom  už dokonca aj západný mainstream.

 

 

V marci ukrajinská pohraničná stráž v rámci metódy odstrašenia zverejnila na sociálnych sieťach video, ktoré sa rýchlo rozšírilo. Ukazuje, ako záchranári vyťahujú z rieky bezvládne telo 23-ročného muža. Ukrajinec sa zrejme pokúsil preplávať Tisu, ktorá oddeľuje Európsku úniu od Ukrajiny na severe Rumunska.

 

Muži vo veku od 18 do 60 rokov nesmú opustiť Ukrajinu kvôli stannému právu. Mnohí preto volia túto nebezpečnú cestu. Každý, kto by bol prichytený pri pokuse o útek a už dostal povolávací rozkaz, môže dokonca skončiť vo väzení na tri až päť rokov.

 

Po začatí vojny na Ukrajine vstúpilo len do Nemecka do konca minulého roka 163 287 mužov, vojensky spôsobilých Ukrajincov. Oznámilo to Spolkové ministerstvo vnútra v odpovedí na oficiálny dopyt poslanca Spolkového snemu za AfD Petra Bystroňa.

 

Neoficiálne odhady hovoria, že koncom apríla ich bolo v Nemecko už okolo 220 000. V celej EÚ sa odhaduje ich počet na viac ako 400 000. A v Rusku dokonca až na 450 000.