Kvôli palmovému oleju ničia globálne koncerny milióny hektárov dážďových lesov

19.10.2018 16:02

Palmový olej sa vyrába z plodov olejových paliem, ktoré dosahujú výšku až 30 metrov. Pôvodne pochádzajú z dážďových lesov západnej Afriky. Začiatkom dvadsiateho storočia prišlo k ich exportovaniu ako exotických okrasných rastlín pre botanické záhrady v juhovýchodnej Ázii.

V súčasnosti sa tam - napríklad vo veľkom aj na Borneu - vysádzujú na obrovských plantážach, ktoré vznikajú a sa neustále rozširujú z dövodov brutálneho a bezohľadného vyničovania prekrásnych a pre ľudstvo veľmi dôležitých dážďových lesov.

Prečo sa to robí a prečo potrebujeme palmový olej? Je v mnohých potravinách ako napríklad v margaríne a rôznych sladkostiach, je v kozmetických prípravkoch, ale predovšettkým aj v biodízli. V minulom roku sa na svete vyprodukovalo viac 50 miliónov ton palmového oleja a každoročne stúpa jeho produkcia o 15 percent. Pre investorov  sa stal istou a úplne bezrizikovou investíciou na burze. Keďže palmový olej vynáša vysokú renditu, tak sa ničia milióny hektárov dážďových lesov v Malajzii, Indonézii a v štátoch západnej Afriky. Len v Kongu sa plánuje premeniť polmilióna hektárov ďážďového lesa na palmové plantáže. 

Aké následky to prináša? Popri negatívnych sociálnych konzekvenciách - násilné vyvlastňovanie vlastníkov pozemkov - a negatívnych následkov pre atmosféru (vypaľovaním lesov sa v nej zvyšuje obsah CO2), to má katastrofálne dôsledky aj pre životné podmienky zvierat.

V juhovýchodnej Ázii je extrémne ohrozená existencia orangutánov. V Afrike stratia veľké časti svojich životných priestorov gorily, šimpanzy, trpaslíčie šimpanzy a lesné slony.

Globálny kapitalizmus nepozná ani súcit ani etiku - je bezohľadný, keď ide o zisky.