Kurkuma podporuje rast mozgových buniek - ale dokáže nielen to

14.12.2019 23:14

Najnovšie štúdia ukazujú, že indické korenie kurkuma ma blahodárny účinok na regeneráciu zraneného mozgu a že môže byť účinné aj pri neurodegeneratívnych ochoreniach. Pri zisťovaní účinku tohto korenia na mozgové bunky pracovali vedci s endogénnymi neurálnymi kmeňovými bunkami (to sú kmeňové bunky dospelých mozgov). Keď porovnali tieto bunky, ktoré prišli  špeciálnym spôsobom do kontaktu s kurkumou, s kontrolnou skupinou buniek, ktoré s ňou neprišli do kontaktu, tak zistili, že kurkuma spôsobila až 80 percentný rast kmeňových buniek.

O kurkume je už dávno známe, že lieči a zmierňuje mnohé ochorenia, a to celkom bez vedľajších účinkov. To ale nie je všetko, čo kurkuma dokáže. Vedci sú presvedčení, že kurkuma môže iniciovať regeneratívne procesy v poranenom mozgu, alebo v mozgu, ktorý bol postihnutý mozgovou porážkou.

Dosiaľ vedcom nebolo známe, že špeciálne pripravený extrakt z kurkumy môže v mozgu spôsobiť to, že sa v ňom začne "samooprava". Na základe najnovších poznatkov sa vedci domnievajú, že kurkuma bude môct byť nasadená aj na liečenie degeneratívnych procesov v mozgu, ako napríklad Alzheimerove ochorenie.

 Okrem podpory regeneratívnych procesov v mozgu sa ukazuje, že kurkuma má aj ďalšie skvelé účinky. Pôsobí aj antimykoticky a antimikrobicky. Vedci vychádzajú z toho, že pomáha udržiavať aj zdravú pečeň a že dokonca ju možno úspešne použiť aj pri uštipnutiach jedovatými hadmi.

Laboratórne analýzy ukázali, že jeden ďalší kurkumový extrakt (kurkuin), lieči zápaly a že na základe svojich antioxidačných vlastnosti pomáha neutralizovať v tele voľné radikály, ktoré sú známe tým, že urýchľujú procesy starnutia.