Kúpou ruských rakiet sa Turecko rozlúčilo so Západom. Ruské zbrane ochrana pred USA?

13.07.2019 22:39

V piatok prišli z Ruska do Ankary prvé časti systému protivzdušnej obrany S-400. Turecko zakúpilo tieto mobilné raketové systémy za 2,5 miliard dolárov od Moskvy, a to napriek veľkej kritike NATO a USA. Stalo sa tak po prvý raz, aby nejaký člen NATO a strategický partner Washingtonu, čím Turecko je, niečo také urobil.

Z akého dôvodu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chcel za každú cenu len ruské zbrane, na to nevedia experti NATO odpovedať. A či lepšie povedané, nechcú povedať pravý dôvod.

Washington chcel Ankare nanútiť svoje Patriot-rakety za 3,5 miliard dolárov, Rusi naproti tomu boli pri svojej ponuke o miliardu lacnejší a podľa tureckých vojenských expertov, sú ruské rakety aj spoľahlivejšie ako americké.

Experti NATO tiež nepoznajú odpoveď na to, prečo Turecko bezpodmienečne potrebovalo tieto zbrane. Kto je potenciálny nepriateľ, ktorého sa obáva?

 

Grécko?     Turecká armáda je už teraz oveľa silnejšia ako grécka.

Kurdi?        Samozrejme, že nie – tí nemajú vojenské letectvo.

Sýria?         Tiež nie - tá má iné problémy, ako začať si niečo s Tureckom.

Izrael?        Určite nie – pre Tel Aviv je úhlavným nepriateľom Irán.

Irán?           Ten v žiadnom prípade – Teherán je v situácii ohrozenia Washingtonom.

 

Dvaja dobre informovaní tureckí žurnalisti, ktorí pred troma rokmi opustili Turecko, tvrdia, že Erdogan má veľké obavy pred USA a chce mať spoľahlivú ochranu pred nimi.

Ruské rakety S-400 majú byť umiestnené v blízkosti Ankary, na základni tureckého vojenského letectva, Akinci. Tá je zodpovedná za ochranu vzdušného priestoru nad tureckým hlavným mestom.

Erdogan sa obáva amerického útoku zo vzduchu, aj preto chcel len ruské zbrane a nie americké, ktoré by Američania v prípade potreby mohli zablokovať a ochrana Ankary pri útoku zo vzduchu, by zlyhala.

A turecký prezident má naozaj veľmi závažný dôvod svojich obáv pred USA - aj preto sa usiluje o podporu Moskvy.