Kúpená justícia: EÚ zaplatila za zatykač na prezidenta Putina

23.03.2023 23:00

EÚ financuje vyšetrovanie Medzinárodného trestného súdu proti Rusku. Výsledky preto nie sú prekvapujúce.

Organizácie ako OBSE a iné sú Západom zneužívané ako nástroje pre jeho politické ciele, využívajúc väčšinu hlasov, ktoré západné štáty stanovili vo svoj prospech už pri zakladaní týchto organizácií. Napríklad v OPCW po tom, čo komisia zriadená OSN nenašla žiadne dôkazy o použití chemických zbraní sýrskou vládou, tak Západ nielenže vytvoril novú komisiu so svojou väčšinou, aby našla želané „dôkazy“, ale štáty Západu si túto komisiu aj samy platili. Preto nebolo prekvapujúce, že táto komisia potom poskytla také informácie, ktoré Západ chcel.

 

Dňa 8. júna 2022 EÚ v tlačovej správe oznámila, že poskytuje finančnú podporu vo výške niekoľkých miliónov eur na „vyšetrovanie“ Medzinárodného trestného súdu vo veci vojnových zločinov na Ukrajine. Rozhodnutie o tom padlo už skôr a v tlačovej správe to znelo takto:

 

„Už 25. apríla (2022) sa Eurojust a ICC dohodli, že spoja sily do spoločného vyšetrovacieho tímu EÚ. V súčasnosti sa zhromažďujú informácie o možných vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti, aby sa umožnilo budúce vyšetrovanie a súdne rozsudky a aby sa tí, ktorí sú za vojnové zločiny zodpovední, zodpovedali.“

 

Niekto by si mohol myslieť, že by to bolo vítané, ale vyšetrovanie je jednostranné. Vyšetruje sa len proti Rusku, proti Ukrajine sa nevyšetruje. Medzinárodný trestný súd výslovne nevyšetruje vojnové zločiny, ktorých sa nepochybne dopustila ukrajinská strana.

 

Vyhlásenie EÚ:

„Cieľom projektu je pomôcť v boji proti beztrestnosti za medzinárodné zločiny na celom svete. Posilní to aj prebiehajúce vyšetrovanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine. (...) Zločiny spáchané pod ruskou okupáciou nesmú byť beztrestné.“

 

EÚ vtedy oznámila, že konkrétne na vyšetrovanie proti Rusku poskytuje 7,25 milióna eur. Suma sa medzičasom dokonca zvýšila, ako 20. marca 2023 oznámil komisár EÚ pre spravodlivosť Didier Reynders:

 

„Od začiatku ruskej útočnej vojny Komisia EÚ vyčlenila 10 miliónov eur na podporu práce ICC na Ukrajine. A dovoľte mi ubezpečiť vás, že EÚ je naďalej pripravená poskytnúť potrebnú materiálnu podporu, keďže situácia na Ukrajine si vyžaduje primeranú reakciu. Komisia sa nedávno rozhodla pokračovať v tejto podpore vo výške 3 miliónov eur do roku 2025. Okrem toho Európska komisia, Rada EÚ a krajiny Spoločenstva rokujú o koordinácii a žiadosti o dodatočnú pomoc pre prokurátora Medzinárodného trestného súdu.“

 

To, že sa Medzinárodný trestný súd riadi vôľou svojich donorov z EÚ a vyšetruje len Rusko a dokonca vydal zatykače, nie je prekvapujúce, pretože prakticky všetci sudcovia súdu pochádzajú zo západných krajín. Z 18 sudcov, ktorí v súčasnosti pôsobia na súde, 11 pochádza zo štátov na Západe pod vedením USA, pričom osem sudcov zo štátov NATO (Česká republika, Veľká Británia, Francúzsko, Poľsko, Nemecko, Maďarsko, Taliansko a Kanada) a ďalší traja sudcovia pochádzajú aj zo štátov, ktoré patria do sféry vplyvu Západu pod vedením USA (Japonsko, Filipíny a Južná Kórea). Sú tam aj sudcovia z krajín, ktoré Západ nasledujú aj politicky (napr. Trinidad a Tobago či Dominikánska republika).

Štátna príslušnosť pracovníkov na Medzinárodnom súdnom dvore zabezpečuje, že Súdny dvor plní politické želania Západu. A to je presne to, čo zažívame v praxi, pretože Medzinárodný trestný súd nikdy nevyšetroval amerických prezidentov, hoci napríklad George Bush Junior nepochybne nelegálne vtrhol do Iraku a vo veľkom páchal vojnové zločiny, za ktoré tiež nebol ani potrestaný a ani trestne stíhaný .

 

To isté platí pre všetky ostatné vojny, ktoré západné krajiny viedli od vzniku Súdu a ktoré neboli schválené Bezpečnostnou radou OSN a taktiež neboli obranou proti útoku na niektorú zo západných krajín.

Podľa medzinárodného práva boli všetky vojny vedené západnými štátmi od založenia Medzinárodného súdneho dvora v roku 2002 nezákonné. Medzinárodný súdny dvor to však nezaujímalo a nezačalo sa žiadne vyšetrovanie vojnových zločinov zo strany Západu a určite neboli vydané žiadne zatykače na hlavy západných vlád.

 

Keď bol zriadený Medzinárodný súdny dvor, tak Západ zabezpečil, aby Súdny dvor prijímal rozhodnutia, ktoré Západ chcel. A v prípade Ukrajiny je to dokonca otvorene financované z EÚ.