Ktorý prírodný materiál je najpevnejší?

26.06.2018 22:53

Ešte donedávna boli vedci presvedčení, že najväčšou pevnosťou spomedzi biologických materiálov sa vyznačuje pavučinové vlákno.

Pred poldruha rokom však urobili objav, ktorý ich veľmi prekvapil. Objavili nového rekordéra, ktorý dovtedajší rekord niekoľkonásobne prekročil.

Slimák s latinským názvom Neritina pulligera vedie veľmi nekomplikovanú existenciu. Narastie na veľkosť šesť centimetrov a má veľmi tvrdý pancier mušľového charakteru. Jeho životným priestorom sú morské pobrežia, kde býva silný príboj. Tam zotrváva dlhé hodiny pevne prisatý na skalách a bralách, ktoré vytŕčajú z morskej vody.

V noci sa potom od nich odlepí a skĺzne do vody pod ne, na miesta, kde sú obrastené morskými riasami a svojím špeciálnym rašplovým jazykom ich obrusuje zo skál, a tak získané kúsočky rias požiera. Jeho jazyk sa odborne volá radula. Na jeho povrchu sú početné rady drobnučkých, asi milimeter vysokých zúbkov.

A sú to práve tieto zúbky, ktoré sú priam neuveriteľne pevné. Biologický materiál, z ktorého pozostávajú praskne až pri zaťažení, ktoré zodpovedá 66 000 násobku pozemského atmosferického tlaku. To znamená, že sú šesťnásobne pevnejšie ako pavučinové vlákna.

A existuje len jediný umelý materiál, ktorý je od nich pevnejší, a to sú karbónové vlákna.