Kto vždy zabíjal v Sýrii plynom? Plynový útok proamerických síl na Aleppo

26.11.2018 23:03

Po zákernom útoku otravným chlórovým plynom na Aleppo je v nemocnici  okolo 100 ľudí. Štátna sýrska spravodajská agentúra Sana to oznámila včera. Aleppo je už dávnejšie pod kontrolou sýrskej vlády, ktorá označila za pôvodcu tohto útoku proamerických rebelov. Podobne sa vyjadril aj hovorca ruského Ministerstva obrany, Igor Konašenkov. Ruské vzdušné sily potom ostreľovali základne teroristov v okolí Idlibu, odkiaľ boli vystrelené rakety s náložami chlórového plynu. Ruské bojové lietadlá všetky ciele úplne zničili.

Konašenkov vyhlásil: „V demilitarizovanej zóne provincie Idlib v Sýrii lokalizovali naše ozbrojené sily zriadenia s odpalovacími rampami patriace ilegálnym ozbrojeným rebelským skupinám, odkiaľ boli vystrelené rakety na Aleppo. Okrem toho boli objavené indície, že boli plánované aj ďalšie útoky s otravnými plynmi.“

Hovorca oznámil aj to, že horúcou linkou bola včas informovaná aj Ankara o útoku Ruska proti teroristom v Sýrii, aby nedošlo k prípadným nedorozumeniam.

Policajný šéf Aleppa povedal pre Sanu, že teroristi cielili svoje rakety na jednu z obytných štvrtí mesta a väčšina postihnutých sú ženy a deti.

Takzvaný Nacionálny oslobodzovací front – spojenec rebelov v provinciách Aleppo a Idlib - odmietol obvinenie z útoku a označil ich za lži sýrskej vlády a zároveň obvinil z chemického útoku sýrsku armádu.

Toto ale je už dlhoročná perfídna osvedčená taktika teroristických rebelov v Sýrii. Iniciovať útoky otravným plynom a následne tvrdiť, že prezident Asad tak vraždí vlastné obyvateľstvo. Niečomu takému ale úplne chýba logika i zmysel.

Útok teroristov na Aleppo sa udial len niekoľko dní pred rokovaniami o Sýrii v Astane. V stredu sa v hlavnom meste Kazachstanu stretnú predstavitelia sýrskej vlády a niekoľkých  umiernených odštiepených rebelských zoskupení so zástupcami Ruska, Turecka a Iránu. O deň neskôr sa bude situáciou v Sýrii zaoberať Bezpečnostná Rada OSN.

A práve teraz to bolo pre rebelov dôležité pokúsiť sa touto akciou proti Aleppu narušiť, prípadne prekaziť rokovania v Astane.

Sýrske Ministerstvo zahraničia sa v nedeľu obrátilo na Bezpečnostnú Radu OSN a na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní so sťažnosťou, že  ozbrojené teroristické zoskupenia vystrelili na Aleppo desiatky rakiet s otravným plynom. Sýrska vláda zároveň obvinila západné štáty, že im dodali tieto zbrane.