Kto urobil pred 6000 rokmi mapu Antarktídy, keď bola ešte bez ľadu?

12.03.2019 23:31

Je to naozaj veľká záhada. Ide o takzvanú mapu Piri-Reisa – ktorá pod týmto menom vošla do histórie a možno ju obdivovať v Topkapi múzeum v Istanbule.

O jej záhadnom pôvode som sa podrobne zmienil aj v mojej knihe Tajomstvá a proroctvá kozmu (Bratislava, rok 1993). Mapa je pomenovaná po tureckom admirálovi, ktorý ju v roku 1513 odkreslil zo starého originálu. Bol aj zemepiscom a kartografom a autorom významnej knihy o námorníctve v Stredozemnom mori.

Vzácnu starú mapu odkúpil od portugalského zberateľa starožitností, ktorého spoznal v Istanbule. Na mape sú zaznačené aj viaceré podrobnosti, ako napríklad vrchy, tak ako vyzerali v tom čase. Najzaujímavejšie a zároveň najzáhadnejšie na tejto mape je ale to, že je na nej znázornená línia celého pobrežia Antarktídy, a to v stave bez pokrytia ľadovými horami a ľadovcami.

Okrem toho pri jej zhotovovaní bola použitá vysoko rozvinutá technika mapovania, pri ktorej bola projektovaná guľova forma Zeme na rovnú plochu. Na mape je popri Antarktíde zobrazená aj celá južná Amerika s pobrežiami v Atlantickom i v Tichom oceáne.

Profesor Charles Hapgood, známy americký historik a etnológ, ktorý mapu analyzoval a podal aj jej opis, sa v roku 1960 obrátil na vzdušné sily USA, lebo chcel počuť ich názor o mape, ako aj o tom, čo  je na nej zobrazené. Odpoveď, ktorú odtiaľ dostal, ho uspokojila. Jeden podplukovník mu oznámil, že zdiela jeho názor, že je na nej zobrazená Antarktída.

Geografické detaily na nej zodpovedali až udivujúco exaktne seizmickému profilu povrchu Antarktídy pod ľadom, ktorý zhotovila britsko-švédska expedícia, ktorá tam bola v roku 1949. V súčasnosti je Antarktída pokrytá ľadovcami o hrúbke až poldruha kilometra.

Podplukovník amerického letectva uviedol aj to, že je záhadné a nevysvetliteľné, ako môže mapa z roku 1513 vzhľadom na vtedajšie mizivé geografické poznanie, ukazovať ako vyzerala Antarktída pred tým, ako bola pokrytá ľadom. Hapgood podplukovníkovi pritom vôbec neoznámil, že je oveľa staršia a že  v roku 1513 bola len odkreslená.

Podľa výskumov profesora Hapgooda a jeho tímu, sa začalo opätovné pokrývanie Antarktídy ľadom približne pred 6 000 rokmi. V období pred 12 500 až 6 000 rokov nebola Antarktída pokrytá ľadom. Niekedy v tom čase niekto zhotovil zmienenú mapu. Tak ako je zhotovená, tak na to je jediné vysvetlenie, Antarktída musela byť niekym pozorovaná a fotografovaná z veľkej výšky, a to minimálne z niekoľkých kilometrov.