Kto športuje, ten zároveň robí skvelú prevenciu proti rakovine – málokto vie o tejto súvislosti

16.06.2023 15:08

Aktívne a pravidelne športujúci ľudia majú oveľa nižšie riziko ochorenia na rakovinu. Šport môže dokonca aj vtedy pomôcť, ak niekto už rakovinu má.

 

Najvhodnejší šport pritom je intenzívny vytrvalostný šport, ako napr. cyklistika, beh, plávanie.

 

Potvrdzujú to dlhodobé výskumy expertov pre športovú medicínu.

Ja športujem pravidelne už detstva a okrem posilňovania tela činkami, uprednostňujem ako vytrvalostný šport kombináciu behu a cyklistiky. Trikrát do týždňa behám v lese 10  kilometrov a následne na bicykli absolvujem niekoľko desiatok kilometrov.

Šport má viaceré pozitívne účinky na telo, ale aj na psychu.

To, že trénuje svaly, to je všeobecne známe a mnohí vedia aj to, že posilňuje srdce a zvyšuje kapacitu pľúc. Menej sa ale vie to, že zlepšuje metabolizmus i trávenie. A ešte menej je známe to – a to je veľmi dôležité – že zlepšuje a posilňuje aj imunitný systém. Práve to má veľký význam v boji organizmu proti rakovinovým tumorom.

Treba vedieť, že teluvlastné obranné mechanizmy obyčajne nie sú v stave zničiť tumory. Vytrvalostný šport dokáže aktivovať a posilniť viaceré druhy buniek imunitného systému, napr. veľmi dôležité K-bunky-tzv. zabíjače, ktoré ničia tumorové bunky.

Táto aktivácia súvisí s tzv. epigenetickými zmenami, ako to preukázali viaceré výskumné práce.

Sú experti, ktorí dokonca sú toho názoru, že v prípade rakoviny môže šport byť účinnejší ako lieky. Som o tom presvedčený aj aj.

Ostatní experti tvrdia, že šport v každom prípade podporuje už nasadené lieky proti rakovine. Jeho obrovskou výhodou je, že nemá nijaké sprievodné negatívne účinky, ako ich majú lieky alebo aj chemická terapia. Väčšina liekov i chemoterapia dokonca oslabujú imunitný systém.

Ja som nikdy v živote nebral nijaké lieky, preto je môj imunitný systém v skvelom stave.

Moje zbrane proti chorobám – nikdy som nijakú nedostal – boli šport, optimálna životospráva, žiadny alkohol, žiadne cigarety, pozitívne myslenie, výborný imunitný systém, systematické otužovanie sa každý deň studenou vodou a intelektuálna kreativita a meditovanie v prírode.

Existujú odborné štúdie, ktoré zisťovali pri akých rakovinových ochoreniach a v akom ich štádiu šport lieči najefektívnejšie. Napr. pri rakovine hrubého čreva je možna redukcia ochorenia vplyvom športu až 40 percent. Pri rakovine prsníkov a prostaty dosahuje redukcia 25 až 30 percent.

Šport môže pomôcť dokonca aj vtedy, keď sa v organizme už začali tvoriť metastázy.

Samozrejme je dôležité prispôsobiť tréning zdravotnému stavu chorého na rakovinu.

Intenzívne športové zaťaženie znamená pre človeka s rakovinovým ochorením niečo celkom iné ako pre zdravého. V prípade chorého je vhodný intervalový tréning – zaťaženie, prestávka. To lepšie aktivuje jeho imunitný systém. Prípadne môže robiť pravidelný walking.

 

Voľakedy odporúčali lekári rakovinovým pacientom, aby sa telesne šetrili – vychádzali z toho, že športové aktivity zhoršia zdravotný stav a že dokonca urýchlia produkciu metastáz. 

 

Moderné štúdia ukazuju opak – šport zlepšuje zdravotný stav týchto pacientov, a to nielen fyzicky, ale aj psychicky a depresie a strachy ustupujú.