Kto každodenne veľa sedí, skráti podstatne svoj život

17.11.2014 21:15

Podľa štúdie vypracovanej Univerzitou Cornell (zúčastnilo sa na nej 93 000 žien), ktorá patrí k najrenomovanejším univerzitám na svete, zomrú ľudia, ktorí sedia denne viac ako 11 hodín skôr, ako tí, ktorí nesedia počas dňa viac ako osem hodín. U žien, ktoré sedávajú denne jedenásť a viac hodín, sa zvyšuje riziko ochorenia na rakovinu o 21 percent, ochorenia krvného obehu o 13 percent, ochorenia srdca o 13 percent.

Nedostatok pohybu spôsobuje aj zhoršenie látkovej výmeny (metabolizmu) a tiež zníženie svalovej hmotnosti. Okrem toho sa zvyšuje inzulínová rezistencia, čo spôsobuje diabetis a eventuálne aj nadváhu. Zhoršuje sa aj držanie tela a pravidelné dlhé sedenie spôsobuje aj bolesti chrbta a oslabuje chrbticu.

Preto je veľmi dôležité, aby sme sedenie podľa možnosti často prerušili a aspoň nakrátko sa po miestnosti prešli. Myslime aj na to, aby sme každý deň zaplánovali aspoň polhodinu rýchlejšej chôdze, podľa možnosti niekde v parku, prípadne v lese. Pravidelný šport by tiež mal patriť k programu tých, ktorí majú "sedavú prácu.